Uitgraving R 600

(Het is 28 Februari 2009). De afgelopen week bezochten al veel geinteresseerden de plek, die bij de Scheveningers bekend staat als (de hoge nol) om het reliek uit de Tweede Wereldoorlog met eigen ogen te aanschouwen. Onder de Scheveningers heerst een grote interesse in de bouwwerken die zelfs nu nog tekenend zijn in het Scheveningse landschap. Dit bleek ook de afgelopen week. Er was zeer veel publiek aanwezig bij de opening van het complex. De bunker was onderdeel van de Atlantikwall die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegden ter voorkoming van een geallieerde invasie. De bunker is 2 maanden na de opening weer toegedekt met zand. Het project werd uitgegraven met hulp van vrijwilligers van Stichting Atlanticwall Museum Scheveningen. Het bunker type 600 is op het Haagsgrondgebied 4x gebouwd. Wie de moeite van het zoeken neemt treft ook elders in onze stad nog restanten aan van de eens zo gevreeste Atlantikwall, een verdedigingslinie van ruim 4000 kilometer lengte. Hij liep van de Noordkaap in Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens in Biscaje.

” Geschutzstellung fur 5 cm KwK “

Ruim 60 jaar later is de bunker in zijn geheel weer even te zien, maar zal in de loop van volgend weekend weer toegedekt worden met een grote laag zand. De geschutsbunker uit de Tweede Wereldoorlog die in opdracht van een Franse kunstenaar is uitgegraven deed ooit dienst als onderdeel van de Atlantikwall. Zoals op de foto is te zien heeft de bunker een enorme omvang. ( omtrek: 10 bij 10 meter, hoogte 5.5 meter ).

Het is een imposant bouwwerk.

Bij nood kon men via deze klimkoker de bunker weer veilig verlaten.

De omvang van de muren is op deze foto goed te zien!

De vrij gegraven toegang met traptreden naar de bedding.

Beschrijving:

Beschrijving:

Toegang naar een open-geschutsstelling, welke zich op het dak van de bunker bevindt.

In de bedding zijn rondom nissen aangebracht, waarin een handvoorraad munitie kon worden opgeslagen. (Foto’s John Molenkamp).