Type: V192 Aggregaat bunker

De Haringkade in Scheveningen wordt tussen de Ver Heullaan en de Nieuwe Duinweg omgeven door groen. Aan de zuidzijde liggen de Scheveningse Bosjes. Hierin lag het hoofdkwartier van de Führer der Schnellboote. Deze marinecommandant voerde het bevel over alle in West-Europa actieve motor-torpedoboten. In maart 1943 werd begonnen met de bouw van een aantal zware bunkers, waaronder een commandopost van het type V149. Deze werd omgeven door nog (vijf) andere zware bunkers voor het onderbrengen van manschappen en materieel. Het meest bijzonder is de zeer zeldzame bunker van het type V192, gelegen in het aangrenzende Westbroekpark. In dit onderkomen stond een generator die het hoofdkwartier van stroom voorzag. De bunker werd in de zomer van 1944 gebouwd en is tegenwoordig in gebruik bij de Dienst Stadsbeheer. Voor zover bekend is van dit type bunker alleen deze nog aanwezig! Op enkele meters afstand ligt nog een personeelsonderkomen van het type 668. Hierin kon het personeel dat werkzaam was in de machinebunker worden ondergebracht. Bron: Omstreden erfgoed (ambachtsheer).

 ” Westbroekpark, Baupunkt. 228a – Fuhrer der Schnellboote   

The rest of the photos are still following! Under Construction.

 


 

Bunker v192 is gebouwd in 1943 als onderdeel van de Atlantikwall, een verdedigingslinie van de Duitsers. In Den Haag werd het marinehoofdkwartier van de Führer des Schnellboten gevestigd, dat bestond uit verschillende onderdelen. De bunker van het type V192 was de machinebunker, die bestaat uit verschillende vertrekken waarvan niet bekend is waar ze voor werden gebruikt. Het is een zeer zeldzaam gebouwd type bunker, in Nederland is er slechts één gebouwd.

Bunker V192 is gelegen in het Westbroekpark te Den Haag. De Bunker staat op het terrein van Waterkant, Roeibootverhuur/Theeschenkerij en wordt sinds 2002 tijdens de zomer gebruikt als expositieruimte. Al veel kunstenaars zijn uitgenodigd om een tentoonstelling te maken. Er wordt voornamelijk audiovisueel werk en installaties gepresenteerd. ( Bron: monumentenzorg Den Haag ).

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

 

Führer der Schnellboote, machinebunker van het type V192 in het Westbroekpark. De bunker bevond zich bovengronds en was als heuvel gecamoufleerd. Het ontwerp van deze bunker is afkomstig van de Duitse marine. Dit standaardtype is bekend als ( Regelbau V 192 ), Stand fur Maschinensatz. Nr. 26, en heeft als Baunr. 8774. De V 192 behoort tot de zeer zelden gebouwde bunkertypes. In Nederland is dit het enige exemplaar.

Het object heeft een ingang met een gassluis. Vanuit een speciale ruimte in de bunker kon de ingangszijde worden bestreken. Dit noemde men de ( nabijverdediging ). Tegenover de entree bevindt zich een 2e schietgat. Vanuit de ruimte achter dit schietgat kon de ingang onder vuur genomen worden, Dit werd de (ingangsverdediging) genoemd.