Type: V192, Aggregaat bunker

De Haringkade in Scheveningen wordt tussen de Ver Huellaan en de Nieuwe Duinweg omgeven door groen. Aan de zuidzijde liggen de Scheveningse Bosjes. Hierin lag het hoofdkwartier van de Fuhrer der Schnellboote. Deze marinecommandant voerde het bevel over alle in West-Europa actieve motor-torpedoboten. In maart 1943 werd begonnen met de bouw van een aantal zware bunkers, waaronder een commandopost van het type V149. Deze werd omgeven door nog (vijf) andere zware bunkers voor het onderbrengen van manschappen en materieel. Het meest bijzonder is de zeer zeldzame bunker van het type V192, gelegen in het aangrenzende Westbroekpark. In dit onderkomen stond een generator die het hoofdkwartier van stroom voorzag. De bunker werd in de zomer van 1944 gebouwd en is tegenwoordig in gebruik bij de Dienst Stadsbeheer. Voorzover bekend is van dit type bunker alleen deze nog aanwezig! Op enkele meters afstand ligt nog een personeelsonderkomen van het type 668. Hierin kon het personeel dat werkzaam was in de machinebunker worden ondergebracht. Bron: Omstreden erfgoed (ambachtsheer).

Führer der Schnellboote, machinebunker van het type V192 in het Westbroekpark. De bunker bevond zich bovengronds en was als heuvel gecamoufleerd. Het ontwerp van deze bunker is afkomstig van de Duitse marine. Dit standaardtype is bekend als ( Regelbau V 192 ), Stand fur Maschinensatz. Nr. 26, en heeft als Baunr. 8774. De V 192 behoort tot de zeer zelden gebouwde bunkertypes. In Nederland is dit het enige exemplaar.

Het object heeft een ingang met een gassluis. Vanuit een speciale ruimte in de bunker kon de ingangszijde worden bestreken. Dit noemde men de ( nabijverdediging ). Tegenover de entree bevindt zich een 2e schietgat. Vanuit de ruimte achter dit schietgat kon de ingang onder vuur genomen worden, Dit werd de (ingangsverdediging) genoemd.

De bunker is niet toegankelijk, maar zo nu en dan wordt ie wel eens opengesteld, op bijvoorbeeld de Bunkerdag, die één keer in het jaar wordt gehouden. Dit is meestal in de zomer maanden. Dit jaar vind de Bunkerdag plaats op 25 mei. Op die dag zijn bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag open! Meer info, kijk op de website: https://bunkerdag.nl/nl

Als extra bescherming is boven de toegang een betonnen luifel aangebracht.

Zijaanzicht.

Ingangszijde.

Schietgat voor de nabijverdediging.

En dit is dat andere schietgat van binnenuit gezien ( ingangsverdediging ).

Blik in het woonverblijf, waar de manschappen verbleven.

Plafond constructie.