In Clingendael, niet ver van de ( Seyss-Inquart bunker ) werd aan de Van Ouwenlaan een zogenaamde ( Sanitatsunterstand ) of gewoon simpelweg een hospitaalbunker aangelegd. In de zomer van 1943 werd begonnen met de bouw van deze enorme bunker. Voor het graven van de bouwput moest eerst 25.027,32 m3 grond worden verzet. In mei 1944 werd de bunker in zijn geheel opgeleverd. Het object bestaat uit twee bouwlagen. De buitenwanden zijn ruim drie meter dik, en het dak twee . Na het bombardement op Bezuidenhout op ( 3 maart 1945 ) zijn veel gewonden hier naar toe gebracht. De Haagse bevolking werd zwaar getroffen door het bombardement. Ruim 550 mensen stierven, en ruim 250 werden zwaar gewond. In totaal werd 67.000 kilo Brisantbommen uitgeworpen boven de Haagse wijk. Volgens een RAF luchtfoto lag dit werk als begroeide heuvel in een bosachtige omgeving. Bron: ( Ambachtheer & Hans Sakkers ).
” Van Ouwelaan, Stp. Clingendael – Type ( SK ) Sanitatsunterstand “
The rest of the photos are still following! Under Construction.
De bunker is een gemeentelijk monument dat onderdeel is van de ( Atlantikwall ) de verdedigingslinie langs de Europese Westkust die tussen 1942 en 1945 is aangelegd in opdracht van het Duitse opperbevel. Den Haag en Scheveningen werden als kustplaats en bestuurlijk centrum, gezien als potentieel interessant doelwit voor invasie waardoor er een geheel aan verdedigingswerken is gebouwd op een groot deel van het Haagse en een klein deel van het Wassenaars grondgebied.
De bunker aan de Van Ouwenlaan is oorspronkelijk bedoeld als Hospitaalbunker, maar is nooit als zodanig in gebruik genomen. Op Europees niveau staat de bunker bekend als uniek bouwwerk dat in oorspronkelijke context bewaard is gebleven. De bunker is gelegen in een bosachtige omgeving en toont zich als een begroeide heuvel aan de zuidzijde van de Van Ouwenlaan. De bunker ligt in de wijk Benoordenhout en is goed bereikbaar per auto via uitvalswegen A12 ( Utrechtsebaan ) en N44.
De ingang van het terrein bevind zich tegenover Van Ouwenlaan 50.
Voorportaal bunker
Deze is voorzien van een schietgat, ook wel de ( ingangsverdediging ) genoemd.
En kon vanuit de ruimte achter dit schietgat, de vijand onder vuur worden genomen.