Type: S13, Munitiebunker

( In het AD ).

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft er een trekpleister bij. Naast de als Museum ingerichte Duitse Commandobunker heeft de stichting vorige maand een tweede Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog uitgegraven. Langs de Scheveningse Badhuisweg trekt een forse hoop puin de aandacht. Daarachter, tussen tussen de bomen van de Nieuwe Scheveningse bosjes, doemen de contouren van een bunker op. Piet Hogendoorn, Er liggen hier nog tientallen bunkers onder het zand. Ze maakte allemaal deel uit van de Atlantikwall, Het enorme Duitse verdedigingssysteem langs de westkust van Europa. Vijf jaar geleden is hier de centrale Commandobunker, type 608, uitgegraven en als museum ingericht. Dit jaar mocht de stichting van de gemeente Den Haag de ernaast gelegen manschappenbunker onder het zand vandaan halen. Dankzij de steun van een sponser die graafmachines ter schikking stelde, lukte het om de klus in twee dagen te klaren. In totaal werd er 75.180 kilo puin verwijder.

S.13. Munitiebergplaats.
Het ontwerp van deze bunker is afkomstig van de Duitse marine. Dit standaardtype staat bekend als Regelbau Fl 246, Munitions-Auffüllraum für schwere Flakbatterie. Het Baunummer van S.13 is 8749. Dit type was aanvankelijk bestemd voor 8,8 of 10,5 cm luchtafweer-(Flak-)batterijen. Vanaf de herfst 1942 paste men deze bunker ook toe in kustbatterijen tot een kaliber van 17 cm. De bouw vergde 1530 m3 beton, 31,2 ton wapeningsijzer, 22,2 ton ijzeren balken en 4,5 ton plaatijzer.

Deze grote bunker bestaat uit een viertal grote en vijf kleine opslagruimtes voor munitie. Twee gebroken ingangen geven toegang tot de bunker. De munitiebergplaats is zwaar uitgevoerd, in dit geval zijn muren 3 en het dak 3,5 meter dik. Het werk is grotendeels bovengronds gelegen en toont nog sporen van camouflagebeschildering. Op deze lokatie deed de bunker als centraal munitiedepot dienst. Op 7 maart 2007 is men gestart met de bouw van een villa op deze voormalige munitiebergplaats.

( Bron: Gemeente Den Haag ).

Foto’s van enkele jaren terug toen er nog geen villa op was gebouwd.