Type: R 677

Sword Beach, gelegen tussen Langrune-sur-Mer en Ouistreham, is de oostelijke zijkant van de slag om Normandië. Deze sector is toegewezen aan de Britten en de Canadezen. De Duitse verdediging bestaat uit 500 machinegeweren, 50 mortieren 90 kanonnen van verschillend kaliber. Zoals op Gold en Juno Beach, moeten soldaten 20 minuten voor de aanval ( gepland om 7u30 ) de toegang ontruimen van verdedigings-hindernissen. 25 tanks landen op het strand tijdens de eerste aanvalsgolf. De aanvallers maken trage vorderingen door de talrijke strandobstakels en het voortdurende schieten van de Duitsers. Rond de middag is het strand genoeg ontruimd en zijn er openingen in de verdediging zodat de versterking vlugger kan landen. Op de avond van 6 juni 1944 hebben de Britse troepen ten westen van Orne een bruggenhoofd van bijna 8 kilometer diep. Ze zijn op slechts 5 km van Caen. Maar de strijd is nog niet gewonnen. Ouistreham was het meest oostelijke landingsstrand van de geallieerde invasie in 1944.

” Type: 667 ( Kleinstschartenstand fur 5 cm KwK ) “

Dit object bevindt zich in het plaatsje Colleville Montgomery, en ligt aan een doorgaande weg, met het schootsveld uitgericht op zee. De bunker heeft een flankerende opstelling, en was bewapend met een 5 cm Kanon. Op D-day ( 6 juni 1944 ) landden de geallieerden op vijf stranden. De Amerikanen landden op de stranden Omaha en Utah, de Britten landden op de stranden Gold en Sword en de Canadezen landden op het strand Juno. De musea en bezienswaardigheden liggen allemaal in de streek van deze stranden ( Normandië ).

In de plaatsjes rond de invasiestranden liggen verschillende musea die gaan over D-day. Sommige musea zijn algemeen over de invasie in Normandië en andere musea hebben een specifiek onderwerp dat wordt toegelicht. Stuk voor stuk geven deze musea, met erg veel echte voorwerpen, een goed beeld wat er is gebeurd op D-day.

Om direct inschieten te voorkomen is als extra bescherming deze muur aangebracht! Deze diende voor het geven van flankerend vuur. Zo kon de vijand vanuit deze positie het schietgat niet onder vuur nemen, en werd men min of meer gedwongen tot een frontale aanval, met de mogelijkheid om ook zelf te kunnen terug schieten.

De schietopening is inmiddels voorzien van een raam, en ziet er zo wat minder dreigend uit. Op 6 juni 1944 landden de Geallieerde met maar liefst 175.000 manschappen op de stranden in Normandië. Tijdens deze invasie kwamen 4900 militairen om het leven. Deze invasiedag ging de ge-schiedenisboeken in als ‘D-Day’.

De bekendste landingsstranden zijn Sword, Gold, Juno, Omaha en Utah Beach.