Type: R 501

History: In de gemeente Benerville-sur-Mer bij Deauville zijn op de heuvel Mont Canisy in het buurtschap (Le Grand Mont) de gerestaureerde resten te zien van een belangrijke geschutsplaats van de Atlantikwall. Met uitzicht over de baai van de Seine en de haven van Le Havre. Onder de talloze resten bevind zich een honderdtal uiteenlopende verdedigingswerken, waaronder kazematten en emplacementen. Op een diepte van 13 meter geeft een ondergrondse ruimte toegang tot een 250 meter lang tunnelstelsel dat 25 ruimtes met elkaar verbindt. . De batterij van Mont Canisy werd gebouwd vanwege een dreigende geallieerde invasie. Vanaf de top had men een uitstekend zicht op de gehele Seinebaai en de haven van Le Havre. Er werden zes plateaus aangelegd, die allen werden voorzien van Franse 155 mm kanonnen.

Een personeelsonderkomen voor 1 groep ( 10 man ) van het type: 501. Deze Gruppenunterstand is uitgevoerd in Bouwsterkte ( St. ) en heeft een muurdikte van ruim 2 meter!!.  Dit werd Ständiger Ausbau (St) genoemd. De manschappenbunkers boden onderdak aan een Gruppe of twee Gruppen. Dit waren de kleinste eenheden die het Duitse leger kende.

Een Gruppe bestond uit 9 manschappen en een onderofficier. Zodoende werden in de meeste manschappenbunkers maar 10 ( 501 & 621 ) of in geval van een Doppelgruppenunterstand ( 502 & 622 ) 20 manschappen ondergebracht. In de bunker had iedere soldaat 2 vierkante meter voor zichzelf waarbij bed en kast voor persoonlijke uitrusting waren inbegrepen. In de manschappenverblijven was een kachel geplaatst en in grotere bunkers was een centrale verwarming aanwezig.

Tijdens ( gas )aanvallen was de bunker met behulp van pantserdeuren luchtdicht af te sluiten.

Deze foto’s zijn gemaakt in Juli 2006.

klimijzers in de buitenmuur, welke toegang geven tot een kleine bedding op het dak van de bunker.

( Bedding voor Flak, luchtafweer )