St. Type: 680

Scheveningen Radio was van ( 1904 tot 1999 ) een radiostation dat communicatie onderhield met schepen op zee. De officiële roepnaam is Scheveningen radio, maar bij het bredere publiek is het station ook wel bekend als Radio Scheveningen. Tijdens de Duitse bezetting in de tweede Wereldoorlog moest het station de uitzendingen staken vanwege de aanleg van bunkers. Tegenover de groeiende dreiging van een geallieerde landing aan het westfront, besluit Hitler om een verdedigingslinie aan te leggen die liep van Noorwegen tot aan de Frans Spaanse grens. Ook Scheveningen werd in de Duitse kustverdediging opgenomen. Hij belast Erwin Rommel met deze opdracht. Rommel was ongetwijfeld de meest gerespecteerde officier van het Duitse leger. Op 25 maart 1944 brengt hij een bezoek aan Scheveningen, en was na zijn bezoek zeer lovend over wat hij zag. De strategie van Rommel is eenvoudig: de inspanning moeten geconcentreerd worden op de stranden. Steunend op zijn ervaring in Afrika wil hij de vijand breken op het strand en hem terug de zee indrijven binnen de eerste 48 uur.

” Type Regelbau 680, Schartenstand fur 7,5 cm Pak”

The rest of the photos are still following! Under Construction.

De duinen van Scheveningen ter hoogte van Duindorp. In de verte zijn de contouren van een gevechtsbunker te zien. Deze bood een bomvrije opstelling aan een stuk anti-tankgeschut ofwel  een ( Pak ) ( Panzer abwehr Kanone ). De bunker was zo ontworpen dat er een grote verscheidenheid  aan kanonnen in kon worden opgesteld. Het bunkerontwerp stamde uit de eerder genoemde serie ( Kleinstande ). Zo is de bunker sterk vereenvoudigd en bestond deze slechts uit een geschutsruimte en twee munitienissen.


De 680 was het standaardtype uit de 600 serie, voor een flankerende kanonkazemat zonder bij ruimten. Dit object werd gebruikt voor de inzet van een stuk pantserafweergeschut ten behoeve van de flankerende strijd tegen tanks, en het afslaan van een stormaanval. ( Bijzonderheden: grondverzet 150 m³, beton 340 m³, wapeningsijzer t ijzeren balken 4,5 t.  ).

 

De bunker op een mooie Lentedag.

De Scharte, of schietopening.

Deze was naar zee gericht.

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Foto’s John Molenkamp.