Type: 666 ( Deel 2 )

Scheveningen Radio was van ( 1904 tot 1999 ) een radiostation dat communicatie onderhield met schepen op zee. De officiële roepnaam is Scheveningen radio, maar bij het bredere publiek is het station ook wel bekend als Radio Scheveningen. Tijdens de Duitse bezetting in de tweede Wereldoorlog moest het station de uitzendingen staken vanwege de aanleg van bunkers. Tegenover de groeiende dreiging van een geallieerde landing aan het westfront, besluit Hitler om een verdedigingslinie aan te leggen die liep van Noorwegen tot aan de Frans Spaanse grens. Ook Scheveningen werd in de Duitse kustverdediging opgenomen. Hij belast Erwin Rommel met deze opdracht. Rommel was ongetwijfeld de meest gerespecteerde officier van het Duitse leger. Op 25 maart 1944 brengt hij een bezoek aan Scheveningen, en was na zijn bezoek zeer lovend over wat hij zag. De strategie van Rommel is eenvoudig: de inspanning moeten geconcentreerd worden op de stranden. Steunend op zijn ervaring in Afrika wil hij de vijand breken op het strand en hem terug de zee indrijven binnen de eerste 48 uur.

” Type: 666 Infanterie Beobachtungsstand mit kleinstglocke “

Enkele foto’s die ik eerder maakte bij een 2e bezoek aan deze stelling. Het geen mij bij aankomst als eerste opviel was de ontmanteling van die enorme zendmasten die hier decennialang hebben gestaan, en gezicht bepalend zijn geweest.  De bunkers liggen er nog steeds, en zijn nagenoeg allemaal ondergewerkt en niet toegankelijk. Het meest bijzondere object binnen dit steunpunt is deze observatiepost met pantserkoepel, type 666.

En dit is zo ongeveer het uitzicht wat de Duitsers ruim 75 jaar geleden ook hadden vanuit de bunkers. Stutzpunktguppe Scheveningen verdedigde Den Haag en omvatte ook Scheveningen en Kijkduin. De opbouw was zeer divers. Er lagen Widerstandsnesten met een kleine bezetting en wapens zoals mitrailleurs en licht geschut en Stuzpunkte met zware betonnen bunkers, meer manschappen en zwaardere artillerie. Den Haag kreeg een relatief hoge prioriteit in de kustverdediging. De kans op een invasie werd hier hoger geacht vanwege de aanwezigheid van de haven, het bestuurlijk centrum en de infrastructuur  die vanaf de kust landinwaarts voerde.

Begin 1942 werden de duinen en het strand tot Spergebied verklaard.

De bunker vandaag de dag.

Overige foto’s, zie onder!

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving: