Type: 644

Sword Beach, gelegen tussen Langrune-sur-Mer en Ouistreham, is de oostelijke zijkant van de slag om Normandië. Deze sector is toegewezen aan de Britten en de Canadezen. De Duitse verdediging bestaat uit 500 machinegeweren, 50 mortieren 90 kanonnen van verschillend kaliber. Zoals op Gold en Juno Beach, moeten soldaten 20 minuten voor de aanval ( gepland om 7u30 ) de toegang ontruimen van verdedigings-hindernissen. 25 tanks landen op het strand tijdens de eerste aanvalsgolf. De aanvallers maken trage vorderingen door de talrijke strandobstakels en het voortdurende schieten van de Duitsers. Rond de middag is het strand genoeg ontruimd en zijn er openingen in de verdediging zodat de versterking vlugger kan landen. Op de avond van 6 juni 1944 hebben de Britse troepen ten westen van Orne een bruggenhoofd van bijna 8 kilometer diep. Ze zijn op slechts 5 km van Caen. Maar de strijd is nog niet gewonnen. Ouistreham was het meest oostelijke landingsstrand van de geallieerde invasie in 1944.

” Type 644 , Stand mit 6- Scharteturn – W.N. 10  Quistreham – Normandië “

Monument op een Duitse pantserkoepel ter nagedachtenis aan de strijd in 1944. De landing heeft plaats in de tamelijk smalle sector tussen de bres van hermanville en Lion-sur-Mer nabij Quistreham. Ondanks de deining slagen de Britten erin om 21 van de 25 te water gelaten amfibische tanks aan land te krijgen.

De gemeente wordt op 6 juni tegen 10 uur ’s ochtends bevrijd door het South Regiment Lancashire. In zee op 2 kilometer van de kust, met de vlag met Lotharingse kruizen, het symbool van het vrije Frankrijk, ligt de pantserkruiser Gustave-Courbet, die zijn rol van “Blokschip” speelt en samen met 6 vrachtschepen en twee andere oorlogsschepen een golfbreker vormt. De kustweg draagt de naam Admiraal Wietzel, de laatste commandant van de Gustave-Courbet.

Het monument ligt er netjes bij, en wordt goed onderhouden.