Type: R 634

Sword Beach, gelegen tussen Langrune-sur-Mer en Ouistreham, is de oostelijke zijkant van de slag om Normandië. Deze sector is toegewezen aan de Britten en de Canadezen. De Duitse verdediging bestaat uit 500 machinegeweren, 50 mortieren 90 kanonnen van verschillend kaliber. Zoals op Gold en Juno Beach, moeten soldaten 20 minuten voor de aanval ( gepland om 7u30 ) de toegang ontruimen van verdedigings-hindernissen. 25 tanks landen op het strand tijdens de eerste aanvalsgolf. De aanvallers maken trage vorderingen door de talrijke strandobstakels en het voortdurende schieten van de Duitsers. Rond de middag is het strand genoeg ontruimd en zijn er openingen in de verdediging zodat de versterking vlugger kan landen. Op de avond van 6 juni 1944 hebben de Britse troepen ten westen van Orne een bruggenhoofd van bijna 8 kilometer diep. Ze zijn op slechts 5 km van Caen. Maar de strijd is nog niet gewonnen. Ouistreham was het meest oostelijke landingsstrand van de geallieerde invasie in 1944.

” Type: Regelbau 634, “Stand mit 6- Schartenturm” – W.N.  07 Quistreham “

Mooi in de kade gesitueerd. Deze Duitse bunker van het type R 634 is voorzien van een pantserkoepel en verkeert in goede staat. Dit object is in gebruik bij een Duiksportvereniging, en is dus niet toegankelijk. De bunker bevindt zich in ( Widerstandsnest 07 ) en is aangelegd ter bescherming van de sluis in het “Canal de Caen”.

De haven van Quistreham in mei 2018.

Aan de Normandische kust zijn nog tal van objecten te zien, die herinneren aan de gebeurtenissen op die 6e juni 1944. In de plaatsjes rond de invasiestranden liggen verschillende musea die gaan over D-day. Sommige musea zijn algemeen over de invasie in Normandië en andere musea hebben een specifiek onderwerp dat wordt toegelicht. Stuk voor stuk geven deze musea, met erg veel echte voorwerpen, een goed beeld wat er is gebeurd op D-day.

Pantserkoepel met 6 schietgaten.

De bunker is nagenoeg graffiti vrij, op de pantserkoepel na!

Ingangszijde.

Schietgat voor de nabijverdediging.

Even een babbeltje in het ( Frans ), met één van de sportinstructeurs.

De bunker enkele jaren eerder gefotografeerd!

Aan de voorkant is te zien dat op deze plek het beton in Formstein is gebouwd.

Dit zijn geprefabriceerde betonnen bouwstenen.