Type: 625B, De Naald ( toen )

Vrijwel alle werken op de boulevard zijn direct na de oorlog gesloopt. In een drietal sloopfasen werd het overgrote deel van de bunkers met anti-tankmuur opgeruimd. De werken in deze zwaar uitgebouwde stelling stonden het functioneel van de badplaats Scheveningen in de weg en werden, op enkele uitzonderingen na, in 1945 en 1946 opgeruimd. De overige opstakels werden in 1949 geruimd. In dat jaar werden de werken op de zeekant, tussen de Tweede Vissershavenweg en de Vuurtoren gesloopt. In 1993 tenslotte werden alle werken en restanten in het duin rond het Paviljoen Von Wied opgeruimd om plaats te maken voor een museum. Nog wel zichtbaar aanwezig zijn een vijftal onderkomens langs de Binnenhavenstraat en op het voormalig Surfdorp een manschappenonderkomen, type 622. Laatste is inmiddels ook geruimd. In dit complex was een bunkermuseum gevestigd.

” Stp. XXXXIIHM – Boulevard, Strandweg Scheveningen “

The rest of the photos are still following! Under Construction.

Foto’s uit de oorlogsjaren, ergens tussen 1943/44. Te zien is een bemande bunker van het  type 625B, welke was opgenomen in de tankmuur. De bunker was gelegen nabij de keerlus van tram 11, ter hoogte van Monument de Naald. Dit type bunker behoort tot de categorie met het grootste weerstandsvermogen ( Ständiger Ausbau in Stahlbeton ). Het ontwerp is afkomstig van de Duitse landmacht. Dit type bunker staat bekend als Regelbau 625B, Schartenstand für 7.5 cm Pak 40.


 

De bunker aan de achterzijde gezien. Bij een oefening trekken soldaten het kanon uit de bunker. Indien een aanval vanuit de landzijde zou komen, kon het geschut ook elders worden ingezet. Type 625B is een variant op type 625, het standaardtype uit de 600-serie voor een flankerende kanonkazemat met bij-ruimte. De bunker bestaat uit een afwachtingsruimte voor zes man, een munitiebergplaats en een gevechtsruimte. Een entree gaf via een gassluis toegang tot de afwachtingsgruimte.

Een gang leidt vanaf de entree naar de munitiebergplaats en de gevechtsruimte. Vanuit de afwachtingsruimte kan de ingang via een afsluitbaar schietgat verdedigd worden ( ingangsverdediging ). Aan deze lange zijde heeft de bunker naast de personeelsingang ook een inrij-opening voor het geschut. Vanuit een aparte ruimte kan de entreezijde van de bunker onder vuur genomen worden ( nabij-verdediging ). De bunker bezit tevens een open waarnemingspost.

Manschappen met een ( Pak  Panzerafweer Kanone ) in actie.

Type 625B behoort tot de zelden gebouwde bunkertypes. In Europa zijn er minimaal circa tien
gebouwd. Den Haag kende er vijf, daarvan bestaan er nog twee.