( In het AD )
Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft er een trekpleister bij. Naast de als Museum ingerichte Duitse Commandobunker heeft de stichting vorige maand een tweede Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog uitgegraven. Langs de Scheveningse Badhuisweg trekt een forse hoop puin de aandacht. Daarachter, tussen tussen de bomen van de Nieuwe Scheveningse bosjes, doemen de contouren van een bunker op. Piet Hogendoorn, er liggen hier nog tientallen bunkers onder het zand. Ze maakte allemaal deel uit van de Atlantikwall, het enorme Duitse verdedigingssysteem langs de westkust van Europa. Vijf jaar geleden is hier de centrale Commandobunker, type 608 uitgegraven en als museum ingericht. Dit jaar mocht de stichting van de gemeente Den Haag de ernaast gelegen manschappenbunker onder het zand vandaan halen. Dankzij de steun van een sponsor die graafmachines ter schikking stelde, lukte het om de klus in twee dagen te klaren. In totaal werd er 75.180 kilo puin verwijder.
” W.N. 318 ( Verteidigungsstab Badhuisweg ) Scheveningen “
The rest of the photos are still following! Under Construction.
Enkele foto’s van het uitgraven van een manschappenbunker, type 622. Al eerder kreeg men toestemming om een naast gelegen commandopost bloot te leggen, en waar inmiddels een klein museumpje in is gevestigd. Het ontwerp van deze bunker is afkomstig van de Duitse landmacht. Dit standaardtype staat bekend als ( Regelbau 622, Doppelgruppenunterstand ). De Bouwnummers zijn respectievelijk 8712 en 8710. De bouw vergde 650 m3 beton, 30 ton wapeningsijzer en 3,8 ton ijzeren balken.
De bunker bestaat uit twee afwachtingsruimtes voor het onderbrengen van twee groepen van tien man. Aan een lange zijde wordt de bunker door middel van een overdekte loopgraaf ontsloten. Het object heeft twee ingangen. Beide ingangen geven toegang tot de beide afwachtingsruimte via één gassluis. Vanuit de afwachtingsruimten kunnen de ingangen via afsluitbare schietgaten verdedigd worden. De bunker is voorzien van twee open waarnemingsposten.
Type 622 is het meest gebouwde Standige-bunkertype. In Europa zijn er minimaal circa 1700 gebouwd. In Den Haag stonden er twaalf, daarvan bestaan er nog acht. De naoorlogse sloop bleef in dit complex beperkt tot een tweetal garages. De meeste werken werden ontoegankelijk gemaakt en, voor zover nodig, onder de grond gewerkt en beplant. In het complex bevinden zich dertien relevante werken. Daarvan zijn er zes van de categorie met het grootste weerstandsvermogen ( Ständiger Ausbau in Stahlbeton ). Zeven objecten hebben een lager weerstandsvermogen ( Feldmässiger Ausbau). Bron: gemeente Den Haag.
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving: