Type: 134

( Stelling 53H ) nabij ‘s-Gravenzande bestaat uit zo’n 11 bunkers, waarvan een achttal uitgevoerd in (St.), bunkers met een wand en plafonddikte van 2 tot 3,5 meter gewapend beton. Dit steunpunt maakte onderdeel uit van het buitenste landfront en gaf tevens toegang tot de “Festung Hoek van Holland”. Om deze belangrijke doorgang te verdedigen bouwden de Duitse bezetter hier een keten aan verdedigingswerken in en rond het Arendsduin. Hier een overzicht van de belangrijkste werken in deze stelling: type ( 134 ) voor de opslag van munitie 4x 501 voor het onderbrengen van manschappen, 1x 676 voor een 4,7 Festungspak, en 1x 680 voor een 7,5 cm Pak ( Panzer-afweer ) kanon. Op een drietal bunkers zijn na de oorlog woningen gebouwd. Bijna alle werken zijn ondergewerkt, en dus niet toegankelijk!!… De locatie kan nog herkend worden aan de heuveltjes aan weerszijde van de weg, ter hoogte van Intratuin. Zij verhullen de bunkers die hier de toegang tot de Festung Hoek van Holland verdedigden.

” Type: 134 munitionunterstand, Baunr. 8707 “

Bunkers, van duizenden tonnen beton, wat moet je ermee als je daar huizen wilt bouwen? In ’s-Gravenzande weten ze er wel raad mee. Ze bouwen hun huis er gewoon bovenop. Prima fundering! Voor even zijn deze bunkers uitgegraven omdat er een huis bovenop moet komen.

Nieuw huis

In ’s Gravenzande kwamen tijdens werkzaamheden opeens twee bunkers tevoorschijn. De bunkers zijn door de Duitsers gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunkers waren eerder niet te zien, omdat er een huis op was gebouwd. Dat huis werd gesloopt, en daardoor werden de bunkers ontdekt. Onderzoekers kunnen ze nu bekijken, maar niet al te lang: er komt op dezelfde plek weer een nieuw huis.

Een prima fundering kun je wel stellen!.

Los van de bunker zelf, zal de ingangszijde met scherfmuur binnen enkele dagen worden afgebroken, aangezien er in het nieuwe te bouwen ontwerp geen plaats meer voor is. De bunker zelf blijft gewoon staan en zal als fundering gebruikt gaan worden. Hoe lang ze zichtbaar blijven blijft nog onduidelijk.

Ingangszijde