Tobruk bunkertje op Ypenburg

DEN HAAG – De bunker die enkele weken geleden werd ontdekt bij de aanleg van de Rotterdamsebaan in Den Haag is woensdag weggehaald en overgeplaatst naar scoutinggroep Van Weerden Poelman op Ypenburg. ‘De zogenoemde tobruk – met het nummer DL 13354 – is drie meter bij 2,5 groot’, weet onze verslaggeefster. ‘De naam Tobruk verwijst naar een stad in Oost-Libië. De bunker weegt 50.000 kilo. Er zit een deur in van 1.20 bij 1.80 meter en er kunnen twee of drie mensen in.’ De bunker werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Vroeger lag hier vliegveld Ypenburg. Dat werd aangelegd voor sportvliegtuigjes die hier vandaan vertrokken en werd in 1992 gesloten vanwege de aanleg van een nieuwbouwwijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit vliegveld ingezet voor oorlogsdoeleinden. ‘Duitse parachutisten zijn hier geland. De bunkers waren nodig om dit te verdedigen.’ De Duitsers wilden via vliegveld Ypenburg oprukken richting Den Haag om regeringsleden te pakken te krijgen, maar daar slaagden ze niet in. Bron: TV West

” Duitse bunker ligt in de weg, Ypenburg – project Rotterdamsebaan 

Omstanders smullen na het spektakel op de vroege ochtend van 31 mei 2017. Je vraagt je af wat er nog meer in de grond verborgen ligt”, zegt een medewerker van het project Rotterdamse Baan hardop. Het betreft een Tobrukstande, ook wel ( Ringstand genoemd ). De tobruk deed vaak dienst als mitrailleursnest of ter observatie”, vertelt Corien Bakker van de afdeling (Archeologie) van de gemeente Den Haag.

Uniek aan deze vondst is dat het ( serienummer DL 13354 ) nog altijd goed leesbaar is.

Volgens aannemer Simon Kok is het takelen van de bunker een ‘klein dingetje’ in vergelijking met de werkzaamheden aan de Rotterdamsebaan. Na het vrijgraven van de bunker kan het echte werk beginnen. Dit ( 50.000 ) kilo zware blok beton is een eitje voor deze mannen. De afmeting van de bunker is: drie bij 2,5 meter groot, en veel van dit soort bunkertjes zijn met name terug te vinden in de Duinen van Zandvoort, IJmuiden, Hoek van Holland en elders langs de kust.

Het grote moment is daar!

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving: