Tobruk ( 3 )

W.N. 53H nabij ‘s-Gravenzande bestaat uit zo’n 11 bunkers, waarvan een achttal uitgevoerd in (St.) Bunkers met een wand en plafonddikte van 2 tot 3,5 meter gewapend beton. Dit steunpunt maakte onderdeel uit van het buitenste landfront en gaf tevens toegang tot de “Festung Hoek van Holland”. Om deze belangrijke doorgang te verdedigen bouwden de Duitse bezetter hier een keten aan verdedigingswerken in en rond het Arendsduin. Hier een overzicht van de belangrijkste werken in deze stelling: 2x (134) voor de opslag van munitie 4x 501 voor het onderbrengen van manschappen, 1x 676 voor een 4,7 Festungspak, en 1x 680 voor een 7,5 cm Pak (Panzerafweer) kanon. Op een drietal bunkers zijn na de oorlog woningen gebouwd. Bijna alle werken zijn ondergewerkt, en dus niet toegankelijk!… De locatie kan nog herkend worden aan de heuveltjes aan weerszijde van de weg, ter hoogte van Intratuin. Zij verhullen de bunkers die hier de toegang tot de Festung Hoek van Holland verdedigden.

” Tobruk of Ringstand voor de nabijverdediging “

Een onlangs ontdekte Tobruk in s”-Gravenzande nabij Hoek van Holland. De vondst was voor kenners een complete verassing, aangezien dit object niet op Duitse kaarten stond vermeld!. Nog niet zo lang geleden werd ook een zelfde type Tobruk ontdekt in het Haagse Ypenburg, bij de aanleg van de Rotterdamsebaan. Het betonnen gevaarte werd gevonden op een voormalig vliegveld dat destijds door de Duitsers werd gebruikt. Terug naar s”-Gravenzande. Op deze locatie word nu een Bodemsanering uitgevoerd, voor de daarop volgende bebouwing van een enorme villa.

Door deze bebouwing zal het zicht op de bunkers grotendeels gaan verdwijnen, maar het goede nieuws is dat ze niet worden gesloopt. De bunkers hebben inmiddels een monumentale status!. Deze kleine Duitse betonnen bunker werd een Tobruk genoemd. Het is feitelijk niet meer dan een betonnen schuttersput met een klein verblijf eraan vast.

Deze bunker komt nagenoeg in alle gebieden voor die door de Wehrmacht bezet zijn geweest.

(Foto’s uit 2017 ).

De Tobruk van binnenuit.

Doorsnede van een standaard Tobruk.