Type: 622, Manschappenbunker

Vrijwel alle werken op de boulevard zijn direct na de oorlog gesloopt. In een drietal sloopfasen werd het overgrote deel van de bunkers met anti-tankmuur opgeruimd. De werken in deze zwaar uitgebouwde stelling stonden het funcoineren van de badplaats Scheveningen in de weg en werden, op enkele uitzonderingen na, in 1945 en 1946 opgeruimd. De overige opstakels werden in 1949 geruimd. In dat jaar werden de werken op de zeekant, tussen de Tweede Vissershavenweg en de Vuurtoren gesloopt. In 1993 tenslotte werden alle werken en restanten in het duin rond het Palviljoen Von Wied opgeruimd om plaats te maken voor een museum. Nog wel zichtbaar aanwezig zijn een vijftal onderkomens langs de Binnenhavenstraat en op het voormalig Surfdorp een manschappenonderkomen, type 622. Laatste is inmiddels ook geruimd. In dit complex was een bunkermuseum gevestigd.

De bunker in betere tijden!

Type 622

De ( Doppel-Gruppenunterstand ), type 622 waarin het museum was gevestigd, werd in 1943 door de Duitsers gebouwd. Het bouwnummer was 8598. De buitenmaat van de bunker is ongeveer 12 x 12 meter. De muren en het dak zijn van twee meter dik gewapend beton. Van dit type werden er ruim 1500 gebouwd, waarvan 12 in de agglomeratie Den Haag. Toch is het niet ondenkbaar dat de bunker bij een toekomstige renovatie van de Scheveningse boulevard zal moeten wijken. In de onderhavige bunker waren twee kamers, elk voor tien personen die daar zaten voor de verdediging van de hoofdweerstandslijn langs de boulevard en rond de Scheveningse haven. De twee toegangen tot de bunker waren beveiligd met luchtsluizen ( tegen gasaanvallen ).

Voor de nabijverdediging was in de vleugelmuur een Tobruk verwerkt.  Deze werd meestal door één persoon bemand, en deed dienst als observatie post of mitrailleursnest. Het bouwwerk kwam voor als losstaande constructie en als een onderdeel van een grotere bunker. Sommige type bunkers beschikte zelfs over twee van dit soort Tobruks, ook wel Offner Beobachter genoemd in het Duits Jargon.

Toegang naar de Tobruk van binnenuit gezien.

Opmerkelijk is het bouwnummer bij de ingang, het geen niet gebruikelijk was bij een Tobruk!

Het St. sign. op de buitenmuur. St. staat voor ( Standiger bouw ) Bomvrij dus!

Blik op beide ingangszijdes van de bunker.

Deze toegangen konden door middel van een schietgat ( Ingangsverdediging ) verdedigd worden.

In één van de twee verblijven.

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving: