Op een hoge duintop werd al in het voorjaar van 1942 begonnen met de bouw van een Mammut Radar voor de Lüftwaffe ( luchtmacht ). In de zomer was deze volledig operationeel en daarmee één van de eerste operationele Mammut Radars in de Atlantikwall. De radarpost kreeg de codenaam ‘Moritz’. Deze radar moest op grote afstand naderende vliegtuigen waarnemen. Het scherm van circa 30 x 10 meter kon al op 200 à 300 kilometer afstand vijandige bewegingen waarnemen. In deze bunker staat nog de originele faseverschuiver. De bunker vlakbij Kijkduin is een van de vele plekken in de regio die te bezoeken is tijdens Bunkerdag. Dit geld ook voor het naastgelegen Widerstandsnest 67 HL. Een overzicht is te vinden op de website van de bunkerdag. https://bunkerdag.nl/nl ( Bron: Haags gemeente Archief, Ambachtsheer & De Bunkerdag ).
” Stp. XXXXVL Mammut Gerat Kwartellaan Den Haag “
The rest of the photos are still following! Under Construction.
ERICA, URSULA, ANTON EN MORITZ. Dit zijn de namen van de vier belangrijkste Radarposten die in de Westduinen nabij Kijkduin zijn gebouwd. Tijdens de oorlog lag hier radarcomplex Moritz van de Duitse luchtmacht. Met een soortgelijke radar als in bijvoorbeeld Anton werd hier de lucht afgespeurd naar geallieerde vliegtuigen. De stelling maakte deel uit van een overkoepelend radarnetwerk over heel Nederland.
In het midden van de stelling lag de radarbunker. Daaromheen lagen bunkers voor manschappen en open beddingen voor luchtafweergeschut ter verdediging van het complex. De bouwwerken zijn na de oorlog niet gesloopt, maar dichtgemetseld en onder het zand gewerkt. Enkele onderkomens bezitten nog unieke wandschilderingen, waaronder getamponneerde bladafdrukken, teksten en een geschilderd landschap met berghut. Helaas valt dit erfgoed soms ten prooi aan graffiti.
Foto’s Alex Ten Berge
Foto’s Alex Ten Berge
Foto’s Alex Ten Berge
Foto’s Alex Ten Berge
Copyright 2021 John Molenkamp.