K.w.K stand

Sword Beach, gelegen tussen Langrune-sur-Mer en Ouistreham, is de oostelijke zijkant van de slag om Normandië. Deze sector is toegewezen aan de Britten en de Canadezen. De Duitse verdediging bestaat uit 500 machinegeweren, 50 mortieren 90 kanonnen van verschillend kaliber. Zoals op Gold en Juno Beach, moeten soldaten 20 minuten voor de aanval ( gepland om 7u30 ) de toegang ontruimen van verdedigings-hindernissen. 25 tanks landen op het strand tijdens de eerste aanvalsgolf. De aanvallers maken trage vorderingen door de talrijke strandobstakels en het voortdurende schieten van de Duitsers. Rond de middag is het strand genoeg ontruimd en zijn er openingen in de verdediging zodat de versterking vlugger kan landen. Op de avond van 6 juni 1944 hebben de Britse troepen ten westen van Orne een bruggenhoofd van bijna 8 kilometer diep. Ze zijn op slechts 5 km van Caen. Maar de strijd is nog niet gewonnen. Ouistreham was het meest oostelijke landingsstrand van de geallieerde invasie in 1944.

COURSEULLES ( JUNO BEACH ).

Overblijfselen aan de Franse kust, die na al die jaren  nog bewaard zijn gebleven. Het gaat hier om een Duits kanon met een ligt kaliber: ( 5 cm KwK 39 L/42. Droevig, indrukwekkend en onvoorstelbaar. Dit zijn monumenten en gedenkplaatsen die je echt eens gezien moet hebben. Begin 1944 leek een geallieerde invasie van bezet Frankrijk onvermijdelijk. Hitlers rampzalige campagne in Rusland en het onvermogen om Europa te beheersen, maakte Duitsland kwetsbaar.

Er werd besloten om de Franse stranden langs de noordkust van Normandië in te zetten voor de verrassingsaanval. Met de codenaam ‘Operation Overlord’ begon de invasie in de nacht van 5 op 6 juni 1944. Als afleidingsmanoeuvre werd de indruk gewekt dat de geallieerden de grote aanval juist in Noorwegen en bij het Nauw van Calais zouden laten plaatsvinden, waarop Hitler kostbare legereenheden de verkeerde kant op stuurde.

Bij Sword Beach werd het aanvankelijke Duitse verzet snel overwonnen en werd het strand binnen enkele uren beveiligd. Maar dit ging niet zo gemakkelijk: er werden zware verliezen geleden toen voertuigen vastzaten in de smalle kustwegen. Desondanks hadden de soldaten in de middag de Franse stad Caen bereikt.

Een gehavend pantserschild, waarop verschillende inslagen zijn te zien!