Bunker in Nieuw-Haamstede mag zonder pardon gesloopt worden

( Nieuw Haamstede )

Dat nu juist in het jaar van 75 jaar herdenking bevrijding een bunker uit de Tweede Wereldoorlog zomaar gesloopt wordt. Dat had Cor Heijkoop, voorzitter van de Stichting Bunkerbehoud, liever anders gezien: ,,Onbegrijpelijk.” Met veel gebeuk en getril is een sloop-graafmachine aan de Torenweg in Nieuw-Haamstede bezig de bunker te verkruimelen. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt, want de zijmuren zijn drie meter dik. De bunker was dan ook erg belangrijk voor de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Er stonden er meer van hetzelfde type bij het vliegveld. Ze werden gebruikt om een netwerk van telefoon- en elektriciteitskabels met elkaar te verbinden, legt Heijkoop uit. ,,In de regel zaten er geen soldaten in, maar hij was wel heel zwaar uitgevoerd. Tegenwoordig worden er zendmasten in brand gestoken. Dat is voor ons een belangrijke infrastructuur. Zonder telefoons kun je niets. Dat was in de oorlog ook al zo.”

De stichting had graag overlegd

De Stichting Bunkerbehoud, waarvan Heijkoop voorzitter is, was dan ook verbaasd toen ze hoorde dat de bunker gesloopt werd. ,,Ze hadden ons best kunnen vragen naar de achtergrond van dat ding. Of-ie waardevol is bijvoorbeeld. Wij zijn geen actiegroep, maar zien graag dat er overlegd wordt, zodat we samen kunnen kijken wat de beste oplossing is.”

Geen verplichting om bunker te laten staan

In het bestemmingsplan van de bebouwde kom Haamstede staat dat behoud van de zes overgebleven bunkers ‘wenselijk’ is. Volgens wethouder Jacqueline van Burg maakt dat het nog geen verplichting om hem te laten staan. Bovendien staat de bunker op particuliere grond staat en is niet aangemerkt is als monument. Daarom mag deze zonder vergunning gesloopt worden.

Bron: Zeeuws nieuws