Rotterdam wil Jagershuis als gemeentelijk monument vastleggen

( Hoek van Holland )

De gemeente Rotterdam heeft besloten het Voorduin aan de Badweg in Hoek van Holland (bestaande uit Het Jagershuis en een badbunker) aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dat wil zeggen dat voor het slopen of wijzigen van het terrein een speciale vergunning nodig is. Tot 9 juni kan er nog bezwaar worden gemaakt tegen het besluit.

In februari vorig jaar werd bekend dat Het Jagershuis gesloopt zou worden om ruimte maken voor 19 nieuwbouw appartementen. De badbunker zou ruimte bieden aan een jacuzzi. Bouhuisen Groep uit Naaldwijk zou de nieuwbouw gaan realiseren. Diverse partijen waren het niet eens met de sloop, omdat Het Jagershuis in de Tweede Wereldoorlog diende als kantine en administratiekantoor voor de Duitse bezetter. Dit militaire erfgoed moet daarom behouden blijven, vindt onder andere het bestuur van het Atlantikwall Museum. Meerdere bezwaarbrieven en een petitie tegen de sloop volgden.

Ook het college van B en W van Rotterdam kreeg lucht van de weerstand. Om goed te kunnen onderzoeken of het Voorduin inderdaad een monument moest zijn, kreeg het duin in maart vorig jaar een tijdelijke monumentstatus. Het Jagershuis zodoende (nog) niet worden gesloopt. Dat gaf tijd aan de welstandscommissie om in mei positief te adviseren tegenover de permanente monumentstatus.

Bron: WOS