Personeelsonderkomen

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd op Terschelling een radarcomplex gebouwd bestaande uit meerdere bunkers. De Wassermann bunker, gesitueerd op een duin bij West Terschelling, was onderdeel van een enorm complex. De bunker bestond onder andere uit een grote radar die het vliegtuigverkeer richting Noord Duitsland in de gaten hield. Vanaf de bunker heb je een prachtig uitzicht op het plaatsje West-Terschelling. Wie de top van het duin beklimt en boven op de bunker gaat staan heeft uitzicht over de mooie rode daken. In de verte zie je de vuurtoren en de haven van het dorp. Wanneer we vandaag de dag naar de achtergelaten sporen kijken van de Duitse bezetter, dan vallen voornamelijk de grote betonnen constructies als eerste op. De zware Duitse luchtafweerbatterijen zijn op de Waddeneilanden en binnen de Festungen van de vier grote havens gebouwd. De batterijen op Vlieland en Terschelling zijn primair te beschouwen als de eerste luchtverdedigingszone van het land.

Een woononderkomen voor 6 man, uitgevoerd in bouwsterkte: F.A.

De F.A. bunkers zijn veel in Nederland gebouwd, en meestal ingericht als woonverblijf.

Veel bunkers zijn op het eiland weer toegankelijk gemaakt. Enkele maanden geleden honoreerde het Waddenfonds een subsidieaanvraag voor het project Atlantikwall in het Waddengebied met 2,9 miljoen euro.

Van dat geld worden bunkers toegankelijk gemaakt die onderdeel vormden van de verdedigingslinie die tijdens de oorlog is gebouwd, van Noorwegen tot Spanje.

Toegang 2 aan de andere kant.