De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Den Helder werd in 1940 gebombardeerd, waarna een deel van de bevolking de stad vrijwillig verliet. Vanaf 1942 werden ruim 10.000 inwoners gedwongen hun huis te verlaten en werd Den Helder een groot Sperrgebiet. Den Helder heeft zwaar geleden onder de oorlog en de aanleg van de Atlantikwall. Grote delen van de stad zijn gesloopt voor een vrij schootsveld. Andere delen zijn verwoest door de geallieerde bombardementen. De stranden, boulevards en grote delen van de stad veranderden in een desolaat landschap met bunkers, controleposten en militairen. Het duurde tot ver na de oorlog tot de schade hersteld was en er weer voldoende woonruimte beschikbaar.
” V.B. Den Helder – Grafelijkheidsduinen, Type: FL 250 (Kroontjes Bunker) “
The rest of the photos are still following! Under Construction.
- Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten de Duitsers op veel plekken versperring plaatsen die een eventuele geallieerde invasie moesten bemoeilijken.
- Hier in de Grafelijkheidsduinen zijn nog altijd veel werken van de Atlantikwall aanwezig, en enkele als deze op speciale dagen ook te bezoeken met een gids.
- Het meest in het oog springende object is deze waarnemingspost, met de bijnaam (Kroontjesbunker).
- De bunker bevindt zich in een beschermd natuurgebied. Houd er rekening mee dat dit gebied beperkt toegankelijk is.
- De toren oogt behoorlijk kolossaal, en was uitgevoerd in (St.) en zo aangeeft dat het bestand was tegen de zwaarste bommen uit die tijd.
- Als extra bescherming was de toegang voorzien van een zware betonnen luifel, en een schietgat voor de nabij-verdediging.
bunker FL 250 FlakGruko
De FL 250 Flakgruppenkommandostand. Deze bunker kreeg de bijnaam ‘Kroontjesbunker’ vanwege de vorm van de toren. Dit is de enige bunker van dit type in Nederland die nog intact is. In de bunker werden middels een glazen plotterwand de vliegbewegingen van vliegtuigen gecoördineerd en doorgegeven aan de Flak batterijen. In het verderop gelegen gebied werd er gekeken naar de te verwachten vliegroutes en het aantal vliegtuigen. Deze gegevens werden verkregen van de radarposten, opgesteld in de duinen langs de kust. Door samen te werken met de verder gelegen stellingen (o.a. de Zander in Zandvoort en de Tiger in Terschelling) ontstond er een aaneengeschakelde ketting van waarnemingen. Elke vliegbeweging kon op deze manier gevolgd worden.
Bron: Open Monumenten dag & NS.NL
Beschrijving:
Copyright 2021 John Molenkamp.