Pak Bunker

Het Widerstandsnest 67 HL in Kijkduin beslaat een groot deel van het Westduinpark. Onder wat nu mooie duinen zijn, lagen toen verschillende uitkijkposten, geschutsposten, bergplaatsen en manschappenbunkers die door uitgebreide gangenstelsels met elkaar verbonden werden. Achter het Atlantic Hotel is een stuk van zo’n gangenstelsel te bezoeken. Van circa 12 meter overdekte loopgraaf is na de oorlog het dak verwijderd, maar inmiddels alweer geheel in originele stijl hersteld door de mannen van het Atlantikwall Museum Scheveningen. In kleine groepjes, onder leiding van een gids is het mogelijk dit bijzondere complex te bezoeken. Een belangrijk deel van de bunkers die langs de kust zijn gebouwd zijn nog aanwezig, zij het veelal verborgen onder het zand.

 ” Kijkduin, P.A.K. bunker fur Panzerabwehrkanone – ( antitankkanon ) 

The rest of the photos are still following! Under Construction.

 


Deze bunker ligt in een smalle duinstrook ter hoogte van het Atlantic Hotel, en is nog niet zo heel lang geleden uitgegraven door lieden van het Atlantikwall Museum. Dit object was aangesloten op een enorm gangenstelsel, waarvan nog altijd een deel bewaard is gebleven. Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen.

Beschrijving:

Copyright 2021 John Molenkamp.