Tobruk met stukje gang, type 58C

Een Tobruk, soms ook geschreven als Tobroek is een soort bunker. De naam is afgeleid van de plaats Tobroek in Libië, waar deze bouwwerken in 1941 voor het eerst werden gebouwd door het Italiaanse leger. Later werd het model, een gewapende betonnen gevechtsruimte met een 8-hoekig of rond gat aan de bovenzijde, overgenomen door de Duitsers en zo vanaf 1942 in Europa geïntroduceerd. De bunker werd meestal door één persoon bemand, en deed dienst als observatiepost of mitrailleursnest. Het bouwwerk kwam voor als losstaande constructie en als een onderdeel van een grotere bunker.

Dit Tobruk bunkertje bevind zich bij een bewoner in de tuin, nabij de Duinlaan in Kijkduin. Enkele meters hier vandaan lag in een perkje nog een 2e exemplaar, maar deze is enkele jaren terug al geruimd! Eén van de meest ingrijpende gevolgen van de Duitse beslissing om Scheveningen tot zwaartepunt in de kustverdediging  uit te bouwen, was de sloop van duizenden woningen ten zuidoosten van de Sportlaan tussen kijkduin en Zorgvliet.

Voor de verdediging werd het noodzakelijk geacht om een vrij schootsveld te scheppen, waar een aanvaller geen dekking zou kunnen vinden. In dit schootsveld moest een ononderbroken tankhindernis aangelegd worden. De vroegste plannen voor de zone toonde de Sportlaan als grens van het te verdedigen gebied, met de Haagse beek als tankhindernis. ( Bron: Omstreden erfgoed ).

De Tobruk vandaag de dag.

Het bunkertje ligt op prive terrein, en is dus niet toegankelijk!

Toegang naar de Tobruk, welke via een klein stukje gang was te betreden.

Om nieuwsgierige buiten de deur te houden heeft de bewonen de toegang verspert!

Beschrijving:

Beschrijving: