De Duitsers verklaarden een strook grond van 13,5 hectare als spergebied en ook derhalve niet voor de burgerbevolking toegankelijk. Dit gebied, gelegen achter begraafplaats Westduin werd door de Duitsers aangeduid als Widerstandsnest 2H en lag binnen de gemeentegrenzen van Den Haag. Naast een vier tal Tobruks van het type 58C zijn er ook een aantal St bunkers gebouwd, allen uit de 600 serie. Op Widerstandsnest 2H zijn vanaf begin 1943 tot rond sept. 1944 het 723 Grenadier Regiment ( 723.Gren.Rgt ) gelegerd geweest. Hoewel het Duitse opperbevel een landing op de Scheveningse kust onwaarschijnlijk achtte ging men toch over tot het inrichten van diverse steunpunten. In Januari 1942 gaf de bevelhebber van de landmacht in Nederland aan alle betrokken instructies over de uitbouw van de Kustverdediging, en was Stutzpunktgruppe Scheveningen een fijt. Den Haag en Scheveningen kreeg Qua verdedigingsgraad de ener hoogste status! IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen waren nog sterker uitgebouwd, en uitgeroepen tot Verteidigunsbereich en Festung.
Bron: Ronald Vrolijk – Ambachtsheer – P & D Harff.
” Widerstandsnest 2H Ockenburg – Algemene Begraafplaats Westduin “
The rest of the photos are still following! Under Construction.
” Algemene Begraafplaats Westduin “
Hier rusten 87 gevallenen. Het merendeel hiervan betreft vliegeniers. De graven dateren van mei 1940 tot mei 1945. Naast de 87 vliegeniers die voor het merendeel sneuvelde in de laatste oorlogsjaren 44/45, bevind zich ook de ( symbolische ) Eregraven van de Stijkelgroep en een gedeelte met Gemenebestgraven. De Stijkelgroep was een verzetsgroep die actief was in het westen van het land, genoemd naar de oprichter Johan Stijkel. In 1941 werd deze groep door de Duitsers opgerold. Honderdvijftig leden van de groep werden opgepakt. 33 van hen, waaronder Stijkel zelf werden naar Duitsland gebracht om daar te worden berecht.
( Slag om de Residentie ) De gesneuvelden militairen, velen waren nog rekruut, waren ingezet om de stad met haar vliegvelden Ockenburg, Ypenburg en Valkenburg te verdedigen, en zo te voorkomen dat de Duitsers de vliegvelden in hun bezit konden krijgen. Bij de Duinwal is hevig gevochten en het bezit van deze Duinwal is dan ook van groot belang geweest voor de militairen. Wie de Duinwal onder controle had, had ook de controle over het vliegveld. Het uit rekruten bestaande 22e Depotcompagnie Bewakingstroepen verdedigde dit veld, daarbij de eerder genoemde korporaal Ton Joosten. In en om Den Haag waren veel rekruten gelegerd, maar ook Grenadiers, Jagers en Huzaren.
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Bron: Stichting Herdenking Militaire Erehof ‘s-Gravenhage.