Tobruk

Op een hoge duintop werd al in het voorjaar van 1942 begonnen met de bouw van een ‘Mammut’ radar voor de Lüftwaffe ( luchtmacht ). In de zomer was deze volledig operationeel en daarmee één van de eerste operationele Mammut radars in de Atlantikwall. De radarpost kreeg de codenaam ‘Moritz’. Deze radar moest op grote afstand naderende vliegtuigen waarnemen. Het scherm van circa 30 x 10 meter kon al op 200 à 300 kilometer afstand vijandige bewegingen waarnemen. In deze bunker staat nog de originele Faseverschuiver. De bunker vlakbij Kijkduin is een van de vele plekken in de regio die te bezoeken is tijdens Bunkerdag. Dit geld ook voor het naastgelegen Widerstandsnest 67 HL. Een overzicht is te vinden op de website van de bunkerdag. https://bunkerdag.nl/nl ( Bron: Haags gemeente Archief, Ambachtsheer & De Bunkerdag ).

 ” Tobruk type: 58C – Omgeving Mammut Gerat Kijkduin  

The rest of the photos are still following! Under Construction.

 


Een Tobruk, of Ringstand genoemd met stalen rand. Deze was te betreden met een klimkoker die op enkele meters afstand lag. Dit bunkertje werd meestal door één of twee personen bemand, en deed dienst als observatiepost of mitrailleursnest. Het bouwwerk kwam voor als losstaande constructie en als een onderdeel van een grotere bunker.

Later werd het model, een gewapend betonnen gevechtsruimte met een 8-hoekig of rond gat aan de bovenzijde. De naam is afgeleid van de plaats Tobroek in ( Libië  ) waar deze bouwwerken in 1941 voor het eerst werden gebouwd door het Italiaanse leger. Aangezien dit relatief kleine bunkertje in het heetst van de strijd zo effectief bleek te zijn, was dit voor de Duitsers reden genoeg om dit zogenaamde Tobroekbunkertje vanaf 1942 in de Duitse kustverdediging op te nemen.

Beschrijving:

Beschrijving:

Copyright 2021 John Molenkamp.