Rijkscommissaris Seyss-Inquart vestigde zich in de zomer van 1940 op het landgoed Clingendael in het meest noordelijke stadsdeel van Den Haag. Hiermee werd Clingendael een bestuurlijk centrum voor de Duitsers in Nederland. Langs de oostkant van Clingendael werd een tankgracht gegraven, en op verschillende plaatsen kwamen wapenopstellingen te staan. In het bos ten westen van het herenhuis werd in 1941 een wachtgebouw gebouwd voor de Grüne Polizei. Verder bouwden de Duitsers verschillende bunkers, waaronder die van Seyss-Inquart, en voor de rondom verdediging waren in de nabijheid enkele Tobruks gebouwd. De belangrijkste werken waren de geschutskazematten van het type ( 625 ). Dit type bunker was in de gehele Stutzpunktgruppe met 20 exemplaren de meest voorkomende Regelbau. De werken in deze stelling verdedigden de Hauptkampflinie en de toegang tot Stutzpunkt Clingendael.
” Stutzpunkt Clingendael – Type: 625, bunker voor anti-tankgeschut “
The rest of the photos are still following! Under Construction.
- Het bunkertype ( 625 ) gelegen op Landgoed Oosterbeek, nabij de Benoordenhoutseweg.
- De bunker is al enige jaren in gebruik bij de Dierenambulance en ligt dus op prive terrein.
- Het type 625 is een zogenaamde “Mauerscharte”.
- De bewapening bestond echter uit een zwaar 7,5 cm anti-tankkanon dat eventueel ook buiten de bunker opgesteld moest kunnen worden.
- De vrij grote schietsleuf en de opening aan de achterzijde van de bunker zijn een gevolg van deze omstandigheden.
- Schietgat voor de nabij-verdediging. In het Duits jargon ook wel scharte genoemd.
De bunker heeft het Baunr. 12-8731 en is uitgevoerd in St. ( “Standiger Ausbau” ), hetgeen aangeeft dat het een bunker is van bouwsterkte B, bedoeld om tegen bomaanvallen bestand te zijn. Deze foto’s zijn al van wat jaartjes terug, toen de bunker nog in gebruik was bij het asiel. Inmiddels is er naast een heel nieuw pand verrezen, en wordt de bunker die overigens nu in zijn geheel is te zien gebruikt voor opslag.
- Voor de rondomverdediging was in het ontwerp een Tobruk opgenomen.
- Deze was via een eigen toegang te betreden. En om direct inschieten te voorkomen, hadden alle Tobruks een gebroken ingang.
- De Tobruk kwam voor als losstaande constructie, en als onderdeel van een grote bunker.
- Type: 625
- Type: 625
- Type: 625
- Type: 625
- Type: 625
- Type: 625
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
F
Foto’s John Molenkamp 2022.