Type: 645 keukenbunker

In Clingendael, niet ver van de ( Seyss-Inquart bunker ) werd aan de Van Ouwenlaan een zogenaamde ( Sanitatsunterstand ) of gewoon simpelweg een hospitaalbunker aangelegd. In de zomer van 1943 werd begonnen met de bouw van deze enorme bunker. Voor het graven van de bouwput moest eerst 25.027,32 m3 grond worden verzet. In mei 1944 werd de bunker in zijn geheel opgeleverd. Het object bestaat uit twee bouwlagen. De buitenwanden zijn ruim drie meter dik, en het dak twee . Na het bombardement op Bezuidenhout op ( 3 maart 1945 ) zijn veel gewonden hier naar toe gebracht. De Haagse bevolking werd zwaar getroffen door het bombardement. Ruim 550 mensen stierven, en ruim 250 werden zwaar gewond. In totaal werd 67.000 kilo Brisantbommen uitgeworpen boven de Haagse wijk. Volgens een RAF luchtfoto lag dit werk als begroeide heuvel in een bosachtige omgeving. Bron:  ( Ambachtheer & Hans Sakkers ).


Type 645, Stand für l Kuche, keuken en Woonschuilplaats “

Deze woning is gebouwd op een bunker die dienst deed als keuken en woonschuilplaats. Enkele oude Duitse bunkers zijn na de oorlog gebruikt als fundament van een nieuw huis. Aan de overkant is een bunkerhuis van de hand van G. Rietveld gerealiseerd. Dit rijksmonument uit 1950 is gebouwd naar ontwerp van de modernistische architect R. Romke de Vries ( 1908-1997 ). Hij hechtte naast het exterieur ook veel waarde aan het interieur en ontwierp zoveel mogelijk details mee. Hij propageerde de vaste keukenkast met doorgeefluik, zoals ook hier toegepast.

Het huis is gelegen in Benoordenhout, aan een zeer brede straat grenzend aan de noordzijde van het landgoed Clingendael. Rondom het landgoed, was tijdens de tweede wereldoorlog het hoofdkwartier van rijkscommissaris Seys Inquart gevestigd, en zijn in deze omgeving tientallen bunkers gebouwd. Alhoewel de bebouwing zich inmiddels al verder uitstrekt richting Wassenaar was het gebied toen de bunker werd opgetrokken nog onbebouwd. De bunker, die deel uitmaakte van een via een ondergronds gangenstelsel met elkaar verbonden netwerk, deed dienst als dubbele keuken en als woonschuilplaats. Enkele van deze bunkers zijn na de oorlog gebruikt als fundament of onderdeel van een nieuw huis.

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Foto’s van der Goes Architecten & J Molenkamp 2022.