Type: 134 Munitiebunker

In Clingendael, niet ver van de ( Seyss-Inquart bunker ) werd aan de Van Ouwenlaan een zogenaamde ( Sanitatsunterstand ) of gewoon simpelweg een hospitaalbunker aangelegd. In de zomer van 1943 werd begonnen met de bouw van deze enorme bunker. Voor het graven van de bouwput moest eerst 25.027,32 m3 grond worden verzet. In mei 1944 werd de bunker in zijn geheel opgeleverd. Het object bestaat uit twee bouwlagen. De buitenwanden zijn ruim drie meter dik, en het dak twee . Na het bombardement op Bezuidenhout op ( 3 maart 1945 ) zijn veel gewonden hier naar toe gebracht. De Haagse bevolking werd zwaar getroffen door het bombardement. Ruim 550 mensen stierven, en ruim 250 werden zwaar gewond. In totaal werd 67.000 kilo Brisantbommen uitgeworpen boven de Haagse wijk. Volgens een RAF luchtfoto lag dit werk als begroeide heuvel in een bosachtige omgeving. Bron:  ( Ambachtheer & Hans Sakkers ).

 ” Bpt. 239 – Type: 134 Munitieunterstand, Baunr. R8741 

The rest of the photos are still following! Under Construction.


( VILLA OP DUITSE MUNITIE BUNKER ). Een moeilijk te slopen Duitse bunker met twee meter dikke wanden uit de Tweede Wereldoorlog is als basis gebruikt voor deze villa. Gedurende de oorlog behoorde dit gebied tot de verdedigingsring die de Duitsers rond het hoofdkwartier in Clingendael hadden gelegd. Sloop ervan was uiterst kostbaar, terwijl door gebrek aan bouwgrond elders uitbreiding van het kwalitatief hoogwaardig woningbestand in dit deel van het Benoordenhout na de oorlog toch gewenst was. Van gemeentewege werd daarom toegestaan om bouw op de bunker toe te staan.

Vanwege privacy van de bewoner, kreeg ik geen toestemming om in de twee nog aanwezige munitieruimtes te filmen. Uiteraard respecteren wij de wens van de bewoner, en zijn we al blij dat we toch nog iets van de bunker kunnen laten zien. De bewoner gaf aan, absoluut geen mensen toe te laten op zijn privéterrein, maar heeft in dit geval eenmalig een uitzondering gemaakt! De bunker ligt op eigen grond, en er is een waakhond aanwezig!

Vanuit deze positie zijn de contouren van een bunker nog enigszins zichtbaar