Deze marinebatterij bevond zich in de duinstrook net ten noorden van Noordwijk nabij het voormalige golfterrein. De stelling werd op 2 december 1940 in gebruik genomen, waarmee het tot de eerste Duitse gebouwde batterijen behoorde. De in eerste instantie gebouwde open beddingen en dunwandige vuurleidingspost werden gedurende de oorlog vervangen door zware bunkers. Als bewapening waren er, naast de persoonlijke bewapening voor de soldaten, een aantal zware wapens aanwezig waaronder het hoofdgeschut bestaande uit vier stukken ( 15,5 ) cm geschut type 419 GPF met een bereik van ( 18,4 km ). Toen de oorlog ten einde was waren er in de batterij een kleine tachtig werken gebouwd, waarvan er 14 een wand en dakdikte van tenminste twee meter hadden. Deze dikwandige bunkers huisvestten de belangrijkste functies van de batterij, die bij gevechtshandelingen operatief moesten blijven. Daarbij gaat het om de vier geschutsbunkers, een vuurleidingspost, twee munitiebunkers, woonverblijven en nog enkele andere objecten. ( Bron: P Harff & D Harff ).
” Duitse Munitiebunker, type FL 246 – Batterie Noordwijk “
The rest of the photos are still following! Under Construction.
- Het museum bevindt zich in een voormalige munitiebunker die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van de Batterij Noordwijk.
- Tijdens de Koude Oorlog werden kunstschatten van het Museum Volkenkunde in de bunker opgeslagen en van 2004 tot oktober 2014 was daar het Atlantikwall Museum Noordwijk gevestigd.
- Dat museum verhuisde in oktober 2014 naar een ruimere behuizing in hetzelfde bunkercomplex.
- Een informatiebord bij de ingang van het museum, en het verhaal van de zogenaamde Engelandvaarders.
- Een bijzondere constructie op het dak van de bunker.
- Eén van de vele obstakels die op de invasiestranden werden geplaatst.
In deze bunker wordt het bijzondere verhaal verteld over de “Engelandvaarders”. Mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen Nazi-Duitsland en Japan voort te zetten. Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardig bootjes, soms in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Andere maakten barre tochten over land, via Belgie, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2.000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen in Engeland aan. Beleef mee hoe de Engelandvaarders met hulp van vele uiteindelijk Engeland wisten te bereiken en wat zij bijdroegen aan de bevrijding van Europa.
Beschrijving:
Copyright 2021 John Molenkamp