Type: 630

(Stützpunkt Hendrik) Ook dit infanteriesteunpunt vernoemd naar het fort Frederik Hendrik, werd opgebouwd uit twee kleinere kernen. Van het oude Franse fort resteerden in de oorlog nog vier bastions met bijbehorende hoofdgracht. Hierop werden acht verdedigingswerken gebouwd. Aan de bovenzijde van het fort betrof dit een type: 607S en een stenen barak. In het talud van het zuidoostelijke bastion verrezen een manschappenbunker type: 607, een 607K en een waterbunker type: 194. Het talud in het zuidwestelijk bastion werd deels doorbroken om vrij schootsveld te geven aan de machinegeweerbunker type: 630. De twee nabij geplaatste werken dienden als onderkomen en bergplaats. Rond de hoofdgracht was een aarden wal gesitueerd met een buitengracht. In dit talud werd een bunker type: 112neu geplaatst. Een tweede bunker van dit type werd in de duinen nabij de kustweg gebouwd. (Bron: Ben Muller-Breskens onder beton).

Het bunker-type: 630 voor een Mg. (machinegeweer).

De bunker ligt midden in een Appelboomgaard achter de molen aan de Oude Rijksweg, en is niet toegankelijk!.

Bijna alle bunkers waren via een gebroken ingang te betreden. Op deze manier moest het interieur van het verdedigingswerk beschermd zijn tegen direct vuur en de luchtdruk van de ontploffende projectielen voor de ingang. Het voorportaal dat men als eerste betrad, was af te sluiten door middel van een traliehek.

Schietgat voor de nabijverdediging naast de ingang.

Ingang bunker.

De bunker bood een flankerende opstelling aan een zware mitrailleur. Deze stond achter een dubbele pantserplaat van 20  a 30 cm. De bezetting bestaande uit vijf soldaten en een onderofficier konden in de verblijfsruimte (Bereitschaftraum) ondergebracht worden.

Bovenaanzicht  van de bunker.

De schietopening (Scharte), in dit geval voor een Mg. Schartenstand.

Het ontwerp type: 630 is vrijgegeven in de herfst van 1942.

Detail van de pantserplaat.

De Tobruk gezien van binnenuit.

Net als de ingang van de bunker, beschikt ook de Tobruk over een gebroken toegang.

Dit om direct vuur van de vijand te kunnen voorkomen.