Tobruk, Ringstand

Stützpunkt (steunpunt) Groede bestond uit ruim 20 verdedigingswerken, waaronder bunkers voor het onderbrengen van manschappen, de opslag van munitie en plaatsen waar zwaar geschut kon worden ingezet. Daar zijn er nog 11 van over, allen met een eigen functie. Op het terrein was ook een ziekenzaal waar gewonden konden worden verzorgd. Elk Stützpunkt moest in staat zijn om, in elk geval tijdelijk een aanval te kunnen afslaan. Na de oorlog heeft de voormalige gemeente Groede de bunkers met aarde bedekt. Op deze plek kwam een vredig hertenkamp, tot in 2006 de gemeente besloot de bunkers weer uit te graven en zichtbaar te maken voor het publiek. Als soldaten van de Canadese 7de Infanterie brigade op (25 oktober 1944) de omgeving van Groede bevrijden, stuiten zij tot hun verbazing even buiten het dorp op een goed gecamoufleerd Duits ‘bunkerdorp’, onderdeel van de Atlantikwall. Het lijkt een gewoon dorp met straten en woonhuizen, maar in werkelijkheid is het een regionaal hoofdkwartier.

Dit Tobrukbunkertje ligt aan de rand van het bunkerdorp.

De Tobruk.., bestemd voor de nabijverdediging is het meest gebouwde ontwerp in de Atlantikwall.

De Duitse Wehrmacht hanteerde het begrip Tobruk of Offener Ringstand als verzamelnaam voor kleine, oorspronkelijk door Italiaanse pioniers in Noord-Afrika ontworpen bunkertjes.

De verschillende type Tobruks hebben alle een achthoekige ruimte, varierend van 80 tot 150 cm, al dan niet aangevuld met één of meedere ruimtes, gemeen. De duizenden los en in flankeringsmuren van bunkers gebouwde Tobruks konden als observatiepost, mitrailleurnest of granaatwerper gebruikt worden.