Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd op Terschelling een radarcomplex gebouwd bestaande uit meerdere bunkers. De Wassermann bunker, gesitueerd op een duin bij West Terschelling, was onderdeel van een enorm complex. De bunker bestond onder andere uit een grote radar die het vliegtuigverkeer richting Noord Duitsland in de gaten hield. Vanaf de bunker heb je een prachtig uitzicht op het plaatsje West-Terschelling. Wie de top van het duin beklimt en boven op de bunker gaat staan heeft uitzicht over de mooie rode daken. In de verte zie je de vuurtoren en de haven van het dorp. Wanneer we vandaag de dag naar de achtergelaten sporen kijken van de Duitse bezetter, dan vallen voornamelijk de grote betonnen constructies als eerste op. De zware Duitse luchtafweerbatterijen zijn op de Waddeneilanden en binnen de Festungen van de vier grote havens gebouwd. De batterijen op Vlieland en Terschelling zijn primair te beschouwen als de eerste luchtverdedigingszone van het land.
De Commandobunker “Berta” G52 – Type: L487.
De centrale bomvrije bunker is de grootste bunker op Terschelling. In Nederland staan er nog gelijke bunkers bij Zandvoort, de “Zander”en bij Brielle, de “Biber”. Verder staan er nog vijf van deze bunkers in Denemarken (de negende op Helgoland is gesloopt). Bron: Bunkermuseum Terschelling.
In de bunker waren diverse functies ondergebracht zoals bevelvoering, gegevensverwerking en radio communicatie.
Schietgat voor de nabijverdediging. De bewapenig bestond meestal uit een Mg. of handvuurwapen.
Als extra beveiliging is boven het schietgat een betonnen luifel aangebracht, om zo krombaan vuur te voorkomen.
Schietgat (Scharte) van de nabijverdediging
De bunker bestaat uit 2 verdiepingen, 20 meter bij 20 meter groot, hiervoor is 3000 kubieke meter beton gebruikt.
Deze bunker was bedoeld voor het veilig onderbrengen van het personeel en de apparatuur ten behoeve van alle functies die benodigd waren om de gegevens over de situatie in het luchtruim te verzamelen, te verwerken en door te geven aan de civiele luchtbeschermingsdienst in de Duitse steden, vliegvelden en luchtdoelbatterijen.
Maar de belangrijkste functie was dat hier de coördinatie van de gevechtsleiding in het luchtruim boven Terschelling werd uitgevoerd. Elke gestandaardiseerde bunker heeft een typenummer, maar deze bunker van het type St.-L487 heeft ook een codenaam; ‘Berta’. Met de bouw van de bunker werd in de winter van 1942 gestart.
Meer dan 30 gespecialiseerde militairen woonden en werkten in deze betonnen kolos.
Toegang naar de Tobruk.
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving: