Garage bunker

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd op Terschelling een radarcomplex gebouwd bestaande uit meerdere bunkers. De Wassermann bunker, gesitueerd op een duin bij West Terschelling, was onderdeel van een enorm complex. De bunker bestond onder andere uit een grote radar die het vliegtuigverkeer richting Noord Duitsland in de gaten hield. Vanaf de bunker heb je een prachtig uitzicht op het plaatsje West-Terschelling. Wie de top van het duin beklimt en boven op de bunker gaat staan heeft uitzicht over de mooie rode daken. In de verte zie je de vuurtoren en de haven van het dorp. Wanneer we vandaag de dag naar de achtergelaten sporen kijken van de Duitse bezetter, dan vallen voornamelijk de grote betonnen constructies als eerste op. De zware Duitse luchtafweerbatterijen zijn op de Waddeneilanden en binnen de Festungen van de vier grote havens gebouwd. De batterijen op Vlieland en Terschelling zijn primair te beschouwen als de eerste luchtverdedigingszone van het land.

Ook deze garagebunker is na al die jaren bewaard gebleven.

Dit is een van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is.

Het totale complex van 7 hectare bestaat uit 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. De commandobunker Berta is door zijn imposante omvang bijna uniek in Nederland. Van dit type bunker staan er maar 3 in Nederland.

Een grote groep Vrijwilligers is vanaf 2012 bezig om een deel van de bunkers op de stelling bloot te leggen en in te richten. Gemiddeld werken er zo’n 30 tot 35 personen in hun vrije tijd aan het opknappen van de stelling, als rondleider of als gastvrouw / gastheer in het bezoekerscentrum.

Ingang Garage.

Blik op de achterzijde van het gebouw dat deels is vrijgegraven.

De afdruk van de bekisting is nog altijd zichtbaar!!.

Een gemiddelde bunker werd gebouwd tussen de 11 en 16 weken.