Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd op Terschelling een radarcomplex gebouwd bestaande uit meerdere bunkers. De Wassermann bunker, gesitueerd op een duin bij West Terschelling, was onderdeel van een enorm complex. De bunker bestond onder andere uit een grote radar die het vliegtuigverkeer richting Noord Duitsland in de gaten hield. Vanaf de bunker heb je een prachtig uitzicht op het plaatsje West-Terschelling. Wie de top van het duin beklimt en boven op de bunker gaat staan heeft uitzicht over de mooie rode daken. In de verte zie je de vuurtoren en de haven van het dorp. Wanneer we vandaag de dag naar de achtergelaten sporen kijken van de Duitse bezetter, dan vallen voornamelijk de grote betonnen constructies als eerste op. De zware Duitse luchtafweerbatterijen zijn op de Waddeneilanden en binnen de Festungen van de vier grote havens gebouwd. De batterijen op Vlieland en Terschelling zijn primair te beschouwen als de eerste luchtverdedigingszone van het land.
De Duinen en het strand op Terschelling
Een voor de helft uit steen opgetrokken barak, gebouw dat waarschijnlijk dienst heeft gedaan als kantine voor de Duitse manschappen die hier vanaf 1940 waren gelegerd.
Terschelling was tijdens de Duitse bezetting van 1940 – 1945 een van de rustigste plekken in ons land. Toch was een relatief groot detachement Duitse militaire op het eiland gelegerd.
Gedurende enkele jaren telde Terschelling op elke drie inwoners zelfs twee soldaten.
het is niet verwonderlijk dat op dit strikt geïsoleerde eiland tal van relaties tussen beide groepen ontstonden.
Vrijwel alle op het eiland aanwezige mannen hebben in deze periode voor de Duitsers gewerkt.
Dit is zo ongeveer het uitzicht wat de soldaten destijds hadden toen zij via één van de ramen naar buiten konden kijken.
Deze foto’s zijn gemaakt in de zomer van 2016.
Doorkijk in het gebouw.