Type: 676

(Het landfront) was gericht tegen aanvallen vanaf de landzijde op de vesting IJmuiden. De opbouw van de linie bestond uit een aaneengesloten rij versperringen met daarachter bunkers. In het duingebied bestonden de versperringen met name uit Höckerhindernisse. Dit waren rijen betonnen piramides die niet passeerbaar mochten zijn voor voertuigen en tanks. In het oosterlijk deel van de duinen werd de linie gevormd door een tankmuur (Panzermauer) die uiteindelijk overging in een zigzag lopende tankgracht gevuld met water. De bunkers in het Landfront bestaan uit verschillende categorieën. De bunkers van waaruit de verdediging van het Landfront actief plaatsvond. Dit zijn bunkers waarin een stuk pantserafweergeschut opgesteld stond. De aan de linie gelegen infanterie was grotendeels in de 45 manschappenbunkers ondergebracht.

De Festung IJmuiden is nog de meest intacte vesting in West-Europa, waarin nog een grote diversiteit aan duurzame verdedigingswerken op een relatief klein oppervlak terug te vinden is. Met name de overblijfselen van het landfront met zijn Walzkörpersperre is hier een mooi voorbeeld van. Even imposant is deze gevechtsbunker van het type: 676 die in de tankmuur is opgenomen.

Door de samenhang van bunkers en tankhindernissen is dit stukje Atlantikwall uniek in Nederland. Heden ten dage zijn bunkers nog altijd vogelvrije monumenten. Vogelvrij zijn ze omdat de overheid nog bezig is met het inventariseren van wat er nog aanwezig is aan bunkers en wat daarvan een monumentale bescherming vereist.

De Scharte ( schietopening ) is dicht gemetseld.

De bunker was voorzien van een periscoop. Via een gepantserde koker in het dak stond de periscoop opgesteld. Bij gasgevaar kon de periscoop worden ingetrokken en de koker gasdicht worden afgesloten.

Voor de nabijverdediging was in het dak een Tobruk verwerkt. Deze bestond uit een achthoekige gevormde ruimte met een open bovenkant, waarvan de opening een doorsnede van 80 cm had. Deze ruimte, waar al dan niet een wapen kon worden opgesteld, was aan een lager gelegen kleine ruimte gekoppeld.

Doorsnede van de Tobruk van bovenaf gezien.

Toegang naar de Tobruk.

Overgang naar de tankmuur.