Tobruk

(Het landfront) was gericht tegen aanvallen vanaf de landzijde op de vesting IJmuiden. De opbouw van de linie bestond uit een aaneengesloten rij versperringen met daarachter bunkers. In het duingebied bestonden de versperringen met name uit Höckerhindernisse. Dit waren rijen betonnen piramides die niet passeerbaar mochten zijn voor voertuigen en tanks. In het oosterlijk deel van de duinen werd de linie gevormd door een tankmuur (Panzermauer) die uiteindelijk overging in een zigzag lopende tankgracht gevuld met water. De bunkers in het Landfront bestaan uit verschillende categorieën. De bunkers van waaruit de verdediging van het Landfront actief plaatsvond. Dit zijn bunkers waarin een stuk pantserafweergeschut opgesteld stond. De aan de linie gelegen infanterie was grotendeels in de 45 manschappenbunkers ondergebracht.

Eén van de drie nog aanwezige Tobruks voor de opstelling van een mortier!. Opmerkelijk is dat ze allen zijn voorzien van een bouwnummer en naam: ( Tobruk kamerun ), ( Tsingtau ) en deze ( Samoa ). met het Baunr. 5795. Het bunkertje ligt in een duinheuvel en is te betreden via een aangebouwd stukje gang.

Het deels in het zand verscholen werk vormde voor belagers een lastige tegenstander!. Veelal goed gecamoufleerd was het bijna niet op te merken voor de vijand. De Tobruks hadden de aanduiding W.N. ( Widerstandsnest ), ofwel een klein verdedigend steuntpunt op een meestal strategische plek.

De duizenden los en in flankeringsmuren van bunkers gebouwde Tobruks konden als observatiepost, mitrailleurnest of granaatwerper gebruikt worden. Later werd het model, een gewapend betonnen gevechtsruimte met een 8-hoekig of rond gat aan de bovenzijde, overgenomen door de Duitsers en zo vanaf 1942 in Europa geïntroduceerd.

Het bouwwerk kwam voor als losstaande constructie en als een onderdeel van een grotere bunker.

De Tobruk vandaag de dag. (mei 2017).

Opstelling voor de Mortierwerper.

En natuurlijk een mooi bouwnummertje boven de toegang!.

De Munitieruimte waarin een kleine handvoorraad lag opgeslagen.

Gang met knik om direct vuur van de vijand te voorkomen.

De knik in de loopgraaf had ik niet verwacht op dat korte stukje. … maar natuurlijk ook om de vijand te beletten in een keer de hele gang onder vuur te kunnen nemen. Deze constructie werd vrijwel in alle bouwwerken van de Atlantikwall, groot en klein toegepast.