WIJK AAN ZEE – Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers langs de Europese kust van Noorwegen tot Spanje de zogenaamde Atlantikwall, een verdedigingslinie met bunkers, geschut en andere verdedigingswerken om de grenzen van het Duitse Rijk te bewaken. Ter bescherming van de haven werd in 1942 begonnen met de bouw van wel elfhonderd bunkers en andere verdedigingswerken rondom IJmuiden, dit werd de Festung IJmuiden genoemd. De Festung was rondom verdedigd en bestond uit een Land en Seefront. Van al deze onderdelen zijn in Wijk aan Zee nog restanten aanwezig. In en om het dorp liggen nog ongeveer zeventig bunkers deels onder het zand verborgen. Elke 4e zondag van de maand worden van februari tot oktober speciale bunkerrondleidingen georganiseerd vanuit Hotel het Hoge Duin, (Rijckert Aertszweg 50), Wijk aan Zee. Voor meer info, ga naar de website: http://www.atlantikwall-wijkaanzee.nl/ (Bron: website Rodi Nieuws uit de Regio).
Voor het onderbrengen van de raderapparatuur in ( complex 63a ) was er alleen voor de Mammut radarinstalatie een bunker gebouwd. Deze bunker van het type V 143 werd in september 1943 opgeleverd. Slechts de ruwe betonbouw was toen gereed. Hierna starten de Festung Pioniere met het installeren van de pantserdelen, elektrische installatie en andere voorzieningen.
Pas nadat dit voltooid was, kon de raderapparatuur geplaatst worden. In oktober 1943 starten de technici met de montage. De wanden, met uitzondering van de wand aan de voorzijde, zijn ze uitgevoerd in drie meter dik beton.
Ook de originele camouflage kleuren zijn nog altijd zichtbaar!
Vanuit de Offener Beobachter (Tobruk), een open waarnemingspost waarin ook een machinegeweer kon worden opgesteld, kon men de omgeving observeren. De V 143 beschikte over een eigen generatorruimte. De in de bunker opgestelde aggregaten konden voor de benodigde energie voor de Mammut raderinstalatie zorgen.
Ongeveer gelijktijdig met de aanvang van de bouw van de V 143 bunker voor de Mammut werden er voor de inzet aan de Nederlandse kust vier nieuwe radertoestellen geleverd, waarvan één voor de M.A.A. in Wijk aan Zee.
Doorsnede van een Tobruk, van bovenaf gezien.
De bunker verkeerd nog in een goede staat,. en is in het beheer van een stichting!.
Een fraai stukje tekst dat bewaard is gebleven. De letters St gaven aan dat het een bombestendige bunker betrof.
Een in de muur aangebrachte schietgat voor de nabijverdediging.
Ook het houten binnenwerk verkeerd nog in een prima staat!