Type: kuver

WIJK AAN ZEE – Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers langs de Europese kust van Noorwegen tot Spanje de zogenaamde Atlantikwall, een verdedigingslinie met bunkers, geschut en andere verdedigingswerken om de grenzen van het Duitse Rijk te bewaken. Ter bescherming van de haven werd in 1942 begonnen met de bouw van wel elfhonderd bunkers en andere verdedigingswerken rondom IJmuiden, dit werd de Festung IJmuiden genoemd. De Festung was rondom verdedigd en bestond uit een Land en Seefront. Van al deze onderdelen zijn in Wijk aan Zee nog restanten aanwezig. In en om het dorp liggen nog ongeveer zeventig bunkers deels onder het zand verborgen. Elke 4e zondag van de maand worden van februari tot oktober speciale bunkerrondleidingen georganiseerd vanuit Hotel het Hoge Duin, (Rijckert Aertszweg 50), Wijk aan Zee. Voor meer info, ga naar de website: http://www.atlantikwall-wijkaanzee.nl/ (Bron: website Rodi Nieuws uit de Regio).

Onderkomen 5654 ligt in WN 63a, en het betreft een bunker type Küver 451 A.

Dit Duitse personeelsonderkomen ligt in het duingebied van Wijk aan zee nabij hotel Hoge Duin.

Toegang naar het manschappenverblijf.

Het bouwnummer: 5654 is na al die jaren nog steeds zichtbaar.

Een blik in het woonverblijf dat zoals op de foto is te zien, in een slechte staat verkeerd. De bunker ligt al enige jaren open met dit als resultaat. Een situatie die zich vooral voordoen rond de grote Havensteden.

Het bunkertype “Küver” is alleen in Nederland gebouwd, met name rond de vliegvelden en raderstellingen die veelal werden bemand door de Luftwaffe (Luchtmacht). Küver is overigens de simpele afkorting voor (kustverdediging).

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving: