Type: M 170 ( 1 )

De Duitse Marine maakte van het Forteiland in de monding van het Noordzeekanaal een kernwerk van de Festung IJmuiden. De verdediging bestond uit een kustbatterij met drie geschutsbunkers van het (type: M 170) en drie manschappenbunkers (type: 656). De vuurleidingspost (type: 636) van de batterij stond bovenop het oude fort. Drie kanonnen, zes stuks pantserafweergeschut en zes zware machinegeweren, alle in bunkers , verzorgden de rondomverdediging. Het eiland zelf werd beschermd door twee granaatwerpers onder pantserkoepels en acht machinegeweren, opgesteld onder vier pantserkoepels. Het strandje aan de westkant van het eiland was versperd door een drakentandhindernis. Na 1945 verdween bijna tweederde van het Forteiland. Wat resteert zijn het oude fort en elf Duitse bunkers, waaronder twee geschutsbunkers, een kanonbunker (type: 671) en een bunker voor twee machinegeweren onder een pantserkoepel (644) die laatste is tegenwoordig het enige nog resterende exemplaar in Europa.

Geschutskazemat type: M 170 vanaf de zuidzijde gezien.

De Duitse marine gaf vaak de voorkeur aan haar eigen ontwerpen ( M 170 of M 272) boven het landmachtontwerp 671. De beide marineontwerpen kende een vergelijkbare indeling als de 671. De M 170 had een horizontale richthoek van 90 graden, de M 272 bestreek 120 graden. Van de M 170 zijn er in Nederland 9 gebouwd.

De drie 15 cm kanonnen waren zo in bunkers opgesteld dat ze met het schootsveld loodrecht op zee waren gericht. De meest voorste ruimte in de bunker was de ruimte waarin het geschut was geplaatst. Onder die ruimte was een kelder gemaakt waar na het afvuren van een granaat de gebruikte huls in gegooid diende te worden.

Vanaf twee direct achter de geschutsruimte liggende munitieruimtes konden granaten via doorgeefopeningen naar de geschutsruimte worden gebracht. De ( geschuts en munitieruimte ) vormde samen het deel van de bunker dat als ( M 170 ) geregistreerd stond. Achter deze munitieruimte lag een woonverblijf. Deze woonruimte vormde het 656 deel van de bunker. In de woonruimte was normaliter ruimte voor 15 manschappen.

Op de dag dat ik dit eiland bezocht was er toevallig een Re-enactment evenement aan de gang!. Daar liepen ruim 150 acteurs rond in uniformen uit de Tweede Wereldoorlog; Duits, Engels, Amerikaans, maar ook Nederlands en het Frans verzet. De re-enactmentgroepen spelen het dagelijks leven uit de oorlog na.

Blik in de geschutsruimte die overigens in een uitstekende staat verkeerd.

De drie bunkers waren via een gang aangesloten op het Nederlandse Fort.

Deze acteur draagt het uniform van een luchtmachtofficier ( Luftwaffe ).

In één van de verblijven is een radiokamer ingericht.