Type: 671 SK

De Duitse Marine maakte van het Forteiland in de monding van het Noordzeekanaal een kernwerk van de Festung IJmuiden. De verdediging bestond uit een kustbatterij met drie geschutsbunkers van het (type: M 170) en drie manschappenbunkers (type: 656). De vuurleidingspost (type: 636) van de batterij stond bovenop het oude fort. Drie kanonnen, zes stuks pantserafweergeschut en zes zware machinegeweren, alle in bunkers , verzorgden de rondomverdediging. Het eiland zelf werd beschermd door twee granaatwerpers onder pantserkoepels en acht machinegeweren, opgesteld onder vier pantserkoepels. Het strandje aan de westkant van het eiland was versperd door een drakentandhindernis. Na 1945 verdween bijna tweederde van het Forteiland. Wat resteert zijn het oude fort en elf Duitse bunkers, waaronder twee geschutsbunkers, een kanonbunker (type: 671) en een bunker voor twee machinegeweren onder een pantserkoepel (644) die laatste is tegenwoordig het enige nog resterende exemplaar in Europa.

Met de bouw van deze geschutskazemat ( type: 671 S.K. ) aan de zuidzijde van het kernwerk, was men gereed in de zomer van 1944. Op het Forteiland kwam de bunker te staan met de schootsopening in de richting zuidoost. Opvallend aan de 671 S.K. is de ingang aan de zijkant. Normaliter zat deze aan de achterkant. De bunker bood plaats aan een kanon met kaliber 9,4 cm.

Bij opstelling van het geschut zou de voorraad uit 3000 granaten bestaan. Het 9,4 cm Vickers geschut bevond zich bij de gereed komen van de bunker nog in Amersfoort en diende op transpoort gezet te worden. Bij de Festung Bau Stab werd erop aangedrongen hier zo spoedig mogelijk voor te zorgen.

Ook de Organisation Todt  werd tot spoed gemaand. De O.T. Bauleiter die verantwoordelijk was voor de bouw op het kernwerk , zette hierop 20 timmerlui en vier elektrotechnici extra aan het werk. ( Bron: P Harff en D Harff, Ruud Pols & Leo de vries ) SEEFRONT IJMUIDEN.

Voor de bunker staan enkele lieden van een re-enactment vereniging te wachten op het pontje voor de oversteek., terug naar huis. Honderdvijftig acteurs in militaire uniformen met levensechte wapens en militaire voertuigen kwamen dit weekend op het Forteiland in actie. De Re-enactment-groepen spelen het dagelijks leven uit de oorlog na.

Gelukkig hebben de mannen mooi weer gehad, en was er veel publiek op het eiland.