Type: FL 243

Ten zuiden van de kustbatterij Heerenduin bouwde de Duitse luchtmacht de luchtdoelbatterij Olmen, onderdeel van de luchtverdediging van de Festung IJmuiden. De batterij omvatte vier opstellingen voor luchtdoelgeschut. Twee bunkers van het type FL 243 en twee van het type FL 249, waarbij het ene type het spiegelbeeld was van het andere. De bunkers bestonden uit een achthoekige bedding met munitienissen, die via een trap verbonden was met het naastgelegen manschappenverblijf. De vuurleidingspost lag bijna honderd meter noordelijker en was van het type FL 244, maar met de bovenbouw van het type FL 311. Dit was een vrij omvangrijke bunker met voor een commandobunker opvallend veel legeringsruimten. De waarnemingen en metingen werden gedaan vanuit open observatieposten aan de voorzijde van de bunker. Tussen de vuurleidingspost en de vier opstellingen lagen drie beddingen voor licht luchtafweergeschut, dat de batterij tegen laagvliegende aanvallers moest verdedigen.

De batterie Olmen vandaag de dag.

.

Eén van de vier nog aanwezige beddingen voor de opstelling van ( luchtdoelgeschut ) geplaatst op de ständige bunkers van het type Fl 243 en FL 249. De manschappen sliepen in stapelbedden, drie hoog boven elkaar, in een afsluitbare gasdicht ruimte (  Bereitschaftraum ).

Het personeelsonderkomen is te bereiken via een smalle ingang. Via een trap leidt een gang naar het onder de grond gelegen onderkomen.  In de bedding stond het 10,5 cm luchtafweergeschut opgesteld onder een beschermde stalenkoepel. De munitie van de zware luchtafweer-batterijen was zo ontworpen dat deze na het verschieten op een vooraf ingestelde hoogte ontplofte.

De granaatscherven die door de explosie door de lucht werden geslingerd konden delen van het vliegtuig beschadigen. Men hoefde het vliegtuig dus niet te raken, hetgeen ook bijna onmogelijk was.

Om geen hinder van het geschut te hebben, was de vuurleidingspost ten noorden van de batterij gebouwd.

Toegang naar het manschappenverblijf waarin 14 soldaten verbleven.

Gezien van binnenuit.

Veel zand bij de ingang.

Doorkijk naar het woonverblijf.