Stelling 53H nabij ‘s-Gravenzande bestaat uit zo’n 11 bunkers, waarvan een achttal uitgevoerd in (St.), bunkers met een wand en plafonddikte van 2 tot 3,5 meter gewapend beton. Dit steunpunt maakte onderdeel uit van het buitenste landfront en gaf tevens toegang tot de Vesting Hoek van Holland. Om deze belangrijke doorgang te verdedigen bouwden de Duitse bezetter hier een keten aan verdedigingswerken in en rond het Arendsduin. Hier een overzicht van de belangrijkste werken in deze stelling: type ( 134 ) voor de opslag van munitie 4x ( 501 ) voor het onderbrengen van manschappen, 1x ( 676 ) voor een 4,7 Festungspak en 1x ( 680 ) voor een 7,5 cm Pak ( Panzer-afweer ) kanon. Op een drietal bunkers zijn na de oorlog woningen gebouwd. Bijna alle werken zijn ondergewerkt, en dus niet toegankelijk! De locatie kan nog herkend worden aan de heuveltjes aan weerszijde van de weg, ter hoogte van Intratuin. Zij verhullen de bunkers die hier de toegang tot de Vesting Hoek van Holland verdedigden.
” Widerstandsnest 53 H – Type: 134 Munitionunterstand, Baunr. 8706 “
The rest of the photos are still following! Under Construction.
Eén van de drie gebouwde munitiebunkers in Widerstandsnest 53 H. De bunker gaat inmiddels schuil onder een villa, en is vanaf de buitenkant dus niet zichtbaar. Van de door de Duitsers gebouwde munitiebunkers is dit uit de Westwall periode afkomstige model ( type 134 ) het meest gebouwd. De indeling betreft een galerij met twee munitieruimtes, en beide toegangen zijn aan weerszijde voorzien van enorme scherfmuren. Het object weegt ruim 2.800 ton.
De meeste bunkers waren voorzien van een bouwnummer, en in dit geval is ook het type van de bunker ( 134 ) op de muur vermeld. De bunker verkeerd nog in een opmerkelijk goede staat. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat dit object zich op prive terrein bevindt, en zo dus niet toegankelijk is voor kwaadwillende met spuitbussen, hamers en dergelijke.
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Beschrijving:
Copyright 2021 John Molenkamp