Keuken

Stelling 53H nabij ‘s-Gravenzande bestaat uit zo’n 11 bunkers, waarvan een achttal uitgevoerd in (St.), bunkers met een wand en plafonddikte van 2 tot 3,5 meter gewapend beton. Dit steunpunt maakte onderdeel uit van het buitenste landfront en gaf tevens toegang tot de “Festung Hoek van Holland”. Om deze belangrijke doorgang te verdedigen bouwden de Duitse bezetter hier een keten aan verdedigingswerken in en rond het Arendsduin. Hier een overzicht van de belangrijkste werken in deze stelling: type ( 134 ) voor de opslag van munitie 4x 501 voor het onderbrengen van manschappen, 1x 676 voor een 4,7 Festungspak en 1x 680 voor een 7,5 cm Pak ( Panzer-afweer ) kanon. Op een drietal bunkers zijn na de oorlog woningen gebouwd. Bijna alle werken zijn ondergewerkt, en dus niet toegankelijk! De locatie kan nog herkend worden aan de heuveltjes aan weerszijde van de weg, ter hoogte van Intratuin. Zij verhullen de bunkers die hier de toegang tot de Festung Hoek van Holland verdedigden.

” Widerstandsnest 53 H – Arendsduin, Type: F.A. Keukengebouw “

The rest of the photos are still following! Under Construction.

Twee naast elkaar gelegen objecten, opgenomen in een bunkerheuvel bij de Sperre Arendsduin. Onder het linker heuveltje ligt een 501 manschappenverblijf. Het rechter heuveltje herbergt een voornamelijk uit baksteen opgetrokken keukengebouw. Aan de overkant van de weg bevinden zich de meeste objecten, waarvan er op drie woningen zijn gebouwd.

Het Widerstandsnest 53 H ( Heer ) bij de Arendsduinbrug, vlakbij Monster ( Z.H. ) was de meest noordelijke doorlaatpost voor de Festung Hoek van Holland, en een Kompanie Gefechts Stand. Op 16 juli 1943 was er een inspectie door veldmaarschalk Gerd von Rundstedt. Hij inspecteerde de doorlaatpost om 17.10 vanuit de auto. Vervolgens ging de rit via Monster, Naaldwijk, Westerlee, De Lier en Den Hoorn naar Delft. Bij dit soort inspecties was er ‘alarm’ en waren alle militairen in gevechtsuitrusting op hun post.

In 1942 werd begonnen met het graven van een tankgracht, die gereed was voor het eind van 1943. In de losse grond naast de gracht werden mijnenvelden aangelegd. Er staan 9 bunkers: 4 als onderkomen voor 40 man, 3 munitiebunkers, 1 gevechtsbunker voor een Tjechisch antitankkanon en 1 voor een Duits antitankkanon.

De keuken vandaag de dag.

Deze ligt op prive terrein, en is niet toegankelijk

Bron: ( Website: Stadswandelaars, Omstreden Erfgoed en Hans Sakkers ).

Copyright 2021 John Molenkamp