Type: 502 (1) Manschappenverblijf

Widerstandsnest 51 H ligt in s’-Gravenzande. Dit steunpunt was een bataljonshoofdkwartier, en maakte deel uit van de Festung Hoek van Holland. Alle bunkers waren met behulp van een puntdak en geschilderde ramen zelfs voorzien van vitrage en bloempotten en deuren gecamoufleerd als woonhuizen. Men ging hierin zelfs zover dat een oude vrouw voor de ramen werd geschilderd. Op dergelijke wijze waren ook de bunkers van het divisiehoofdkwartier in Oostburg in ( West Zeeuws Vlaanderen ) als woonhuis vermomd. Op de geallieerde kaarten met de verdediging van de vesting Hoek van Holland was het steunpunt 51 H niet opgenomen maar aangegeven als woonhuis. Dit steunpunt is nagenoeg compleet bewaard gebleven, en in het landschap gesitueerd. In dit steunpunt zijn maar liefst 10 zware ( St’s ) gebouwd met muurdiktes van 2 tot 3,5 meter. ( Bomvrij ).

” Stelling 51H Bataljonshoofdkwartier – Festung Hoek van Holland “

The rest of the photos are still following! Under Construction.

 

 

 

 

 

Een van de drie nog aanwezige bunkers voor het onderbrengen van manschappen  ( type 502 ). De bunkers boden onderdak aan 20 soldaten. In het woonverblijf ( Bereitschaftsraum ) had iedere soldaat 2 vierkante meter voor zich zelf waarbij bed en kast voor persoonlijke uitrusting waren inbegrepen. Tijdens ( gas )aanvallen was de bunker met behulp van pantserdeuren ( luchtdicht ) af te sluiten.

De bunker op een mooie zonnige dag  in 2020

Dak en buitenmuren is uitgevoerd in ruim 2 meter dik beton.

Zijaanzicht

Op deze foto is de doorsnede van de buitenmuren goed te zien.

Aan de achterzijde bevindt zich een gemetselde nooduitgang. Mocht bij een aanval de toegang door rondvliegend puin geblokkeerd raken, was het mogelijk via deze gemetselde schacht de bunker weer veilig te verlaten. Vrijwel alle St. bunkers beschikte over zo’n nooduitgang, mits er maar 1 toegang voorhanden was!

Overige foto’s, zie onder !

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving: