( ‘S-Gravenzande ). Aan een drukke doorgaande weg ter hoogte van de Waalbrug bevind zich Widerstandsnest 45 H. Hier bouwden de Duitse bezetter aan weerszijde van de weg een 5 tal zware bunkers. Deze post maakte onderdeel uit van het buitenste landfront. De kantelbare straatversperring kon met kabels en katrollen worden neergelaten. Dan was de weg echt afgesloten. Om het water en de versperring te kunnen beschermen was een tankkoepel gebouwd en de brug was voorzien van explosieven. Van het buitenste landfront was dit complex een van de meest complete. Bij de ingang is nog de oorspronkelijke camouflage te zien. Tegenwoordig wordt het complex bewoond door vleermuizen. De bunkers staan in Bpt. 81 en liggen er anno 2018 nog steeds. Hier een klein overzicht van de gebouwde werken: 1x 625 Schartenstand fur 7.5cm Pak 40. 2x 621 Gruppen-unterstand, 2x 134 Munitions Unterstand, 1x bergplaats en keuken. De bunkers bevinden zich op prive terrein, en zijn dus niet toegankelijk. De 625 met het ( baunr. 8105 ) staat overigens voor de helft onderwater!!..dus kaplaarzen mee.
Een geschutsbunker van het type 625 welke was uitgerust met een stuk ( 7,5 cm anti-tankgeschut ). De bunker ligt op prive terrein en is niet toegankelijk. Toen ik deze locatie enkele jaren geleden bezocht had ik toestemming van de bewoner, maar aangezien de bunker voor de helft onderwater stond kwam ik niet ver. Wat nu de situatie binnen is is mij even niet bekend. Wellicht hier later meer over!.
De bunker heeft het baunr. ( 8103 ) en ligt direct aan de Tankgracht.
Tussen de takjes door is een uitsparing voor de periscoop zichtbaar.
De Ingangszijde ligt aardig verstopt, en na wat takken te hebben verwijderd kwam de ingang in beeld.
Zelfde toegang van binnenuit gezien!.
Bij de ingang is ook het St. sign te zien. Het teken staat voor ‘Standiger’ dat bomvrij betekent.
Aangezien ik niet de benodigde spullen bij me had, kwam ik vanaf hier even niet verder.
Blik in het voorportaal met schietgat, welke zich pal tegenover de ingang bevindt.
Zoals op de foto is te zien, is het grootste deel van deze bunker ondergewerkt, en alleen vanuit deze positie zichtbaar.
De Tobruk vandaag de dag.