Type: 621 ( 1 )

( ‘S-Gravenzande  ). Aan een drukke doorgaande weg ter hoogte van de Waalbrug bevind zich Widerstandsnest 45 H. Hier bouwden de Duitse bezetter aan weerszijde van de weg een 5 tal zware bunkers. Deze post maakte onderdeel uit van het buitenste landfront. De kantelbare straatversperring kon met kabels en katrollen worden neergelaten. Dan was de weg echt afgesloten. Om het water en de versperring te kunnen beschermen was een tankkoepel gebouwd en de brug was voorzien van explosieven. Van het buitenste landfront was dit complex een van de meest complete. Bij de ingang is nog de oorspronkelijke camouflage te zien. Tegenwoordig wordt het complex bewoond door vleermuizen. De bunkers staan in Bpt. 81 en liggen er anno 2018 nog steeds. Hier een klein overzicht van de gebouwde werken: 1x 625 Schartenstand fur 7.5cm Pak 40. 2x 621 Gruppen-unterstand, 2x 134 Munitions Unterstand, 1x bergplaats en keuken. De bunkers bevinden zich op prive terrein, en zijn dus niet toegankelijk. De 625 met het  ( baunr. 8105 ) staat overigens voor de helft onderwater!!..dus kaplaarzen mee.

Eén van de twee manschappenbunkers van het type: 621 met het ( Baunr. 8104 ). Het betreft een ( Gruppenunterstand ) uit de moderne 600-serie. De pantserkoepel is door een periskoop in de verblijfsruimte vervangen en als voorzorgsmaatregel tegen het onverhoopt geblokkeerd worden van de uitgang zijn twee in plaats van één uitgangen in het ontwerp opgenomen.

Bunkers van het type: 621 zijn in Nederland 93 keer gebouwd.

In de vleugelmuur is een Tobruk verwerkt met een eigen ingang. Het ontwerp was zeer eenvoudig, een achthoekige ruimte, die plaats bood aan twee personen, geschakeld met een onderkomen. Het ontwerp kwam voor als losstaande constructie, en als onderdeel van een grote bunker, zoals hier het geval is. In dit geval spreken we dan van een Offene Beobachter. In de scherfmuur gebouwde Tobruk.

Het ontwerp kwam onder de aandacht van de Duitse legerleiding bij de gevechten rond Tobroek in Afrika. Het Italiaanse leger maakte hier gebruik van betonnen schuttersputten, die een harde noot bleken om te kraken. Een hierop gebaseerd ontwerp werd vanaf 1942 opgenomen in de Duitse steunpunten.

De bunker ligt in een klein stukje bos nabij het Tuincentrum, en is vrij makkelijk te vinden.

De ingangszijde.

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving: