Centraal in het noordelijk deel van de Festung Hoek van Holland en op veilige afstand van de kust ligt het Staelduinse bos. Het Duitse leger onderkende de voordelen van deze positie en bouwde hier twee hoofdkwartieren en een kleine artilleriestelling. Het oudste complex in het bos bestond uit een zevental dunwandige munitie-bunkers, mogelijk behorend bij de kustbatterij Vineta. Aan weerszijden van de weg naar deze bunkers verees het hoofdkwartier van een regiment infanterie en daarna van de commandant van de gehele Festung. De opbouw van het complex is opvallend. Een rechte weg deelt het complex in twee delen. Centraal lag de commandobunker (type 608) met aan de overkant van de weg een dubbele manschappenbunker (tweemaal type 501). De commandobunker vormde het middelpunt van een denkbeeldige cirkel, waarop drie munitiebunkers van het type 134, drie manschappenbunkers van het type 502, een hospitaalbunker (type 118c) en vier bakstenen bergplaatsen geplaatst zijn.
Type: Regelbau 621, Gruppenunterstand für 10 man. Dit was de standaard gevechtsschuilplaats van de Atlantikwall voor een groep van 10 soldaten. In totaal werden er ongeveer 1450 exemplaren in het West-Europese kustgebied gebouwd. In het Staelduinse bos komt de gevechtsschuilplaats drie maal voor.
De bunker heeft het ( Baunr. 8901 ) en bestond uit 2 ruimtes, een gassluis en Tobruk. Laatste was via een eigen toegang te betreden, en was meestal opgenomen in de vleugelmuur van een bunker,.. In het Duits jargon, ook wel ( Offener Beobachter ) genoemd.
In tegenstelling tot de meeste andere is dit keer de bunker voorzien
van traptreden.
Zijaanzicht vanaf de andere kant.
Zoals op de foto is te zien, gaat de bunker geheel op in de natuur, en was zo voor de vijand
nauwelijks zichtbaar!.
Eén van de twee ingangszijdes die is voorzien van een speciaal ontworpen
hek voor de Vleermuisjes!.
Ingangszijde
Roosters voor een ventilatiekanaal door de buitenmuur.
Voor de nabijverdediging was een kleine open stelling voor 1 man met een lichte mitrailleur in de verlengde keelwand gebouwd, de zogenaamde Tobruk. Deze kwam voor als losstaande constructie, en als onderdeel van een grote bunker.