Type: 674

Wie kent ze niet, een kleine groep bunkers langs de Maasdijk nabij ‘s-Gravenzande. Ze zijn voor vele de laatste zichtbare en tastbare restanten van de Duitse militaire aanwezigheid langs onze kusten. De bunkers behoren toe aan Widerstandsnest 34 H. Van hieruit kon zowel de Maasdijk als de naastgelegen tankgracht gecontroleerd worden. Het landfront waar deze locatie deel vanuit maakte was een duurzame verdediging tegen een aanval vanaf de landzijde. Het Duitse verdedigingsgebied  rond Hoek van Holland, dat vanaf eind 1942 was uitgebouwd, werd een Verteidigungbereich  genoemd. Dat wil zeggen, een sterk verdedigd gebied dat echter bij een eventuele aanval ondersteund moest worden door mobiele reserves die in het achterland gelegerd waren. In maart 1944 maakte Veldmaarschalk Erwin Rommel een inspectiereis langs de Nederlandse kust, en bezocht ook het in Westland gelegen ‘s-Gravenzande dat viel onder het commando van de Vesting Hoek van Holland.

 “ Type: Regelbau 674 – Kleinstunterstand für Munition “

The rest of the photos are still following! Under Construction.

 

Model: type 674 – of ( Kleinstunterstand fur Munition ). Dit ontwerp stamt uit  (1944 ) en was bedoelt voor het opslaan van munitie. Het blijft vooralsnog niet helemaal duidelijk of er ook daadwerkelijk munitie in heeft gelegen, of dat het was ingericht als woonverblijf. Het geen ook regelmatig voorkwam. Gezien de kleine afmeting van de bunker konden er maximaal 6 soldaten in verblijven.

De Vesting Hoek van Holland, waar dit steunpunt deel vanuit maakte was één van de zwaarst uitgebouwde Vestingen aan de Kanaal en Noordzeekust. Doordat de geallieerde opmars ten zuiden van de grote rivieren bleef steken, is de vesting nooit belaagd. Mocht dit wel het geval zijn geweest en zou de strijd hierom zijn uitgebarsten, dan zou deze enorm zwaar geweest zijn.

De Duitsers zouden deze stelling tot het uiterste hebben verdedigd, gelijk dit in Brest, St. Malo, Cherbourg, Le Havre, Boulogne, Calais en aan de Schelde monding het geval was. De reden hiervoor was dat als de Rotterdamse havens beschikbaar De Duitsers zouden deze stelling tot het uiterste hebben verdedigd, gelijk dit in Brest, St. Malo, Cherbourg, Le Havre, Boulogne, Calais en aan de Schelde monding het geval was. De reden hiervoor was dat als de Rotterdamse havens beschikbaar waren voor de geallieerden dit voor de Duitsers catastrofaal zou zijn geweest. ( Bron: Hans Sakkers )n voor de geallieerden dit voor de Duitsers catastrofaal zou zijn geweest. ( Bron: Hans Sakkers )

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijvin

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Copyright 2021 John Molenkamp