Type: 501

Widerstandsnest 30H is een van de plekken waar de tankgracht nog goed is te zien. Dit steunpunt, gelegen langs het spoor was onderdeel van het buitenste landfront. Hier kon een belangrijke route naar het hart van de Festung Hoek van Holland gecontroleerd worden. Door aanleg van een industrieterrein zijn jammergenoeg veel bunkers gesloopt, of geheel ondergewerkt. Hier een overzicht van de nog resterende werken: 1x 501 voor het onderbrengen van manschappen, type 601 voor het stallen van een Pak (anti-tankkanon) en een nog aanwezige Tobruk even verderop langs het spoor. De overige werken zijn helaas verdwenen!! Hoek van Holland werd als belangrijk Duits marinesteunpunt in 1942-44 omgebouwd tot Festung. Een lange tankgracht omsloot de vesting, die ook eiland de Beer omvatte. Een tweede tankgracht omsloot Hoek van Holland en directe omgeving.

Een 501 personeelsbunker gelegen naast het spoor. De bunker heeft het ( Baunr. 7501 ) en bood onderdak aan negen manschappen en een onderofficier. In dit Widerstandsnest zijn in totaal drie van dit type bunkers gebouwd, allen uitgevoerd in St. ( Bomvrij ). De bunker heeft een lengte van 9.90 meter, is 9 meter breed, en is uitgevoerd in ruim 2 meter dik beton!.

Doordat dit onderkomen over slecht 1 ingang beschikte is er ook een ( nootuitgang aanwezig ). In de bunker had iedere soldaat 2 vierkante meter voor zichzelf waarbij bed en kast voor persoonlijke uitrusting was inbegrepen. De landmacht bracht overwegend haar manschappen onder in ruimten voor niet meer als 10 man, ook wel een ( GruppenUnterstand ) genoemd.

Tijdens ( gas )aanvallen was de bunker met behulp van pantserdeuren ( luchtdicht ) af te sluiten.

De ingangszijde